Ger 4.5 miljoner för privatisering

Kalmar Artikeln publicerades
Socialförvaltningen är beredd att gå in med ett bidrag på 4,5 miljoner kronor till det privata företag som är beredd att ta över den kommunalt driva personliga assistansen.
Foto:Hasse Holmberg/TT
Socialförvaltningen är beredd att gå in med ett bidrag på 4,5 miljoner kronor till det privata företag som är beredd att ta över den kommunalt driva personliga assistansen.

Kalmar kommun erbjuder 4,5 miljoner i lockbete till det företag som fixar privatiseringen av de kommunala personliga assistenterna. Nu görs ett nytt försök att få in anbud, enligt vad vår tidning erfar är det ordentligt sockrat.

Inget lokalt Kalmarföretag vill ta över kommunens personliga assistenter, trots upphandlingsförsök från socialförvaltningen. Nu ska man ge det företag som nappar på projektet ett startbidrag på 4,5 miljoner, för att täcka en del av personalkostnaderna det första året.

Socialförvaltningen gör nu ett andra försök och går ut med en ny upphandling, efter att ha haft diskussioner med de lokala privata företagen.

Efter en omfattande diskussion beslutade en majoritet bestående av Socialdemokraterna och de borgerliga partierna i våras att verksamheten med personliga assistenter skulle privatiseras. Ursprungligen berördes 130 anställda och ett 50-tal brukare som är anslutna till kommunen. Antalet i dag är 38 brukare och 90-100 anställda.

Bakgrunden till beslutet var att man menade att det skulle spara omkring 7 miljoner kronor. Privatanställda assistenter har inte samma villkor som de som har kommunen som arbetsgivare.

Kommunens upphandlingsavdelning tog in anbud. Men det visade sig att inget företag uppfyllde kraven. Bara tre lämnade anbud över huvud taget, betydligt färre än man hoppats på. Inget lokalt bolag var intresserat.

Upphandlingsavdelningen bjöd då in alla bolag som visat något intresse till en diskussion om vad som gjort att man avstått.

Men inte heller det har gått något vidare. Nu finns en oro för att det inte ska dyka upp någon som vill ta över verksamheten om villkoren är desamma som tidigare.

Därför diskuteras den något drastiska åtgärden att sponsra det företag som säger ja till att ta över den kommunala verksamheten med ett startbidrag på 4,5 miljoner kronor.

Niklas Hermansson är verksamhetschef på socialförvaltningen. Han vill inte gå in på detaljer i upphandlingen eftersom anbudsunderlaget ännu inte gått ut.

– Det vi kan säga i dag, är att vi har gjort det mer attraktivt för de som vill lägga anbud. Det handlar framför allt om förbättrade villkor för entreprenadföretaget under de första 12 månaderna efter övertagandet av assistansen från kommunen.

– Det är bestämt att de tidigare kommunalt anställda som de privata företagen tar över ska ligga kvar med samma lön som de hade enligt det kommunala kollektivavtalet i ett år. Då blir det en fördyring för företagen, på 4-4,5 miljoner. Det är den som vi nu är beredda att kompensera.

Förmodligen blir det som en ren överföring av beloppet från kommunen till det privata företaget. För de anställda blir det ingen skillnad mot tidigare.

Den nya anbudsomgången ska gå ut med det snaraste. Buden från företagen ska vara inne runt årsskiftet. Om allt går som på räls kan privatiseringen vara i drift runt halvårsskiftet.

Fakta

Privatisering av personliga assistenter

Den 25 april beslutade fullmäktige att kommunens personliga assistenter skulle privatiseras hösten 2017.

Beslutet överklagades, men Förvaltningsrätten gav klartecken.

Bakgrunden till privatiseringen är att socialchefen Cecilia Frid i en utredning menar att det kan spara 7 miljoner i den ekonomiskt hårt ansatta förvaltningen. Den utredningen har kraftigt kritiserats av bland andra Vänstern.

Visa mer...