Ger rundvandring i sommarstaden

Kalmar Artikeln publicerades
Richard Ohlsson, författare och bibliotekarie på Stagneliusskolan, har precis släppt boken ”En gång i Kalmar” om sina iakttagelser av staden. Den präglas av händelser, platser och människor som han har stött på under sitt liv.
Foto: Lisa Dahlgren
Richard Ohlsson, författare och bibliotekarie på Stagneliusskolan, har precis släppt boken ”En gång i Kalmar” om sina iakttagelser av staden. Den präglas av händelser, platser och människor som han har stött på under sitt liv.

Från Sveriges äldsta biograf till stadshuset som en gång i tiden var Kalmars allmänna läroverk. Författaren och skolbibliotekarien guidar läsarna genom Kalmars gator med den nya boken.

Det var en ren slump att författaren Richard Ohlsson började skriva boken om Kalmar. En vinterkväll förra året plockade han upp en penna och antecknade om gatan där han växte upp. Därefter fick historien ett eget liv. Under tre intensiva veckor skrevs boken där han själv har en central roll.

– Tanken med boken är att spegla händelser, platser och människor som har passerat under min tid i Kalmar. Det är lite som en rundvandring från Stensö till Norrliden.

Sedan barnsben har Richard Ohlsson levt i Kalmar och han har hunnit bo i både villa och lägenhet i olika stadsdelar. En plats som han fortfarande håller kär är hans barndomsgata.

– Arvid Västgötes gata är en speciell plats, för där spenderade jag mycket tid som barn och ungdom.

Hans barndom präglades av sportfiske och spontanfotboll. Det finns fortfarande kvar i hans vuxna liv och det återkommer han till i boken.

– Jag är en hängiven sportfiskare. När jag växte upp kunde man i stort sett gå ut och ställa sig vid Jutenabben eller på Svinö och man fick jättemycket fisk. Det får man inte numera. Det saknar jag, säger han och fortsätter,

– Vi spelade mycket spontanfotboll också och det fanns fotbollsplaner överallt. Till och med vid Ölandsleden fanns det en fotbollsplan insprängd i skogen. Nu är det inte så mycket spontanfotboll, utan mer organiserad fotboll, på gott och ont.

Sedan Richard Ohlsson föddes för 56 år sedan har staden utvecklats enormt. Sommaren är en folkfest som kantas av Iron Man, stadsfesten och musik på Larmtorget. Mycket har förändrats till det bättre menar han, inte minst biosalongerna i Kalmar. De stenhårda stolarna och det trånga benutrymmet saknar han inte. Det skriver han om i kapitlet om Sveriges äldsta biosalong Saga.

Där såg han den barnförbjuda filmen Hajen år 1975. Han var då tretton år gammal. Trots att han inte hade åldern inne lyckades han smita in för att se filmen. Året därpå var inte lika lyckosamt. Då försökte han se Alfred Hitchcocks Fåglarna.

– Jag minns att jag och en kompis stod utanför biosalongerna och väntade på att få komma in. När vi frågade vakten hur länge vi behövde vänta svarade han ”tills ni har fyllt 15 år”, säger han och skrattar.

Richard Ohlsson beskriver också hur handeln i Kalmar har förändrats. När han var yngre fanns Domusvaruhusen på Kvarnholmen men de försvann i skuggan av Hansa City och Baronen. Där fanns en populär jultradition.

– Då stod man där, förväntansfull, och skyltfönstret var täckt av brunt papper innan de tog bort det. Det var alltid på söndagen den första advent.

Under ett par år under 1980 och 1990-talet studerade han i Borås och Lund. Men när studierna var avklarade återvände han till Kalmar.

– Kalmar är en förhållandevis liten stad och det passar min personlighet. Trots att den är ganska liten tycker jag att den har ganska många av storstadens möjligheter. Nu tror jag inte att jag kan tänka mig att bo någon annanstans.

Om du kunde förändra någonting med Kalmar, vad skulle det vara?

– Jag hade väldigt svårt för Konstmuseet när det byggdes. Det har jag inte längre utan nu har jag förlikat mig med det och jag tycker att det skapar en snygg kontrast, men då tyckte jag att det var fult.

Richard Ohlsson har släppt boken ”En gång i Kalmar” om sina upplevelser i staden.
Foto: Lisa Dahlgren
Richard Ohlsson har släppt boken ”En gång i Kalmar” om sina upplevelser i staden.