God man anmäld av missnöjd anhörig

Kalmar Artikeln publicerades
Köket i 93-åringens lägenhet såg ut så här. Nu har mannens dotter anmält pappans gode man.
Foto:Privat
Köket i 93-åringens lägenhet såg ut så här. Nu har mannens dotter anmält pappans gode man.

I snart tre månader har fönster i 93-åringens lägenhet stått öppna, matrester legat framme och lyset inomhus har varit tänt. Nu har mannens dotter anmält sin fars gode man till både polis och överförmyndarnämnden.

När den nu 93-årige mannen blev helt blind 2014 funderade han och dottern på om han kanske behövde en god man att ta hand om ekonomin.

– Detta nämnde pappa för hemtjänsten och rätt som det var fick vi höra att kommunen själva ansökt om att pappa skulle få en god man. Pappa ville bara ha ekonomisk hjälp men fick alla tre delarna av godmanskapet. När han fick veta det gick han i taket och kände sig omyndigförklarad, säger dottern.

Så i höstas var dottern på en semesterresa. När han kom hem fick hon veta att pappan var inlagd på sjukhus.

– Han hade fallit hemma och vi fick inte veta vad som hänt. Gode man ville inte säga något. Till sist fick vi veta att pappa oroat sig för sin ekonomi och dragit in på maten. Han åt bara tre matlådor ena veckan och fyra den andra vi var borta. Han var uttorkad när han kom in till sjukhuset.

– Jag tycker att hemtjänsten som levererar och värmer maten borde ha reagerat på att han inte äter. Och gode man borde ha reagerat på att räkningen bara var halv.

När han fick lämna sjukhuset hamnade pappan på ett korttidsboende. Under tiden har hans lägenhet stått tom.

– Jag frågade gode man om hur det var med hans lägenhet. Vi får ju enligt lagen inte komma in i den utan gode mans tillstånd. Men gode man sa att de hade koll på lägenheten, att hemtjänsten tittat till den.

Men trots den försäkran åkte dottern i söndags till pappans lägenhet.

– Det var när jag fick se hur det såg ut jag kände att gränsen var nådd. Då anmälde jag gode man till överförmyndare och polis.

– Två vädringsfönster var öppna, lamporna inne lägenheten var tända och jag såg genom fönstret att det låg sopor och mattrester där inne. Här har man bara låst och gått. Ingen har varit där sedan pappa åkte in till sjukhuset 31 oktober, säger dottern.

Dottern menar att de öppna fönstren och de tända lamporna var som en inbjudan för inbrottstjuvar.

– Det hade ju kunnat se ett inbrott när som helst. Pappa är 93 år och har full hemtjänst inklusive städning. Gode man ska enligt lagen sörja för honom som person, se till att han har det rent och snyggt omkring sig och om det inte gör det påtala för hemtjänsten att det ska städas.

– Sen har han haft kvar sin lägenhet hela tiden han varit på boendet. Vem ska betala hyran för den? Och vem ska betala elräkningen för lamporna som varit tända dygnet runt i tre månader. Pappa är blind, han behöver inga lampor.

Dottern menar också att gode man misskött pappans post så pass att han missat en remiss till ögonkliniken.

– För ett sedan kom remissen, men gode man får posten så pappa fick inte veta om remissen. Istället hörde han själv av sig till ögonläkare som kom fram till att han har grå starr i det öga som han hade lite syn i tidigare. Det ska gå att operera så att han kan få tillbaka lite syn och det skulle så klart betyda väldigt mycket för honom.

Hanna Löfgren är överförmyndare på Kalmar kommun. Hon vill inte prata om det enskilda fallet men säger att en utredning ska göras.

– Vi måste ta in yttrande från gode man när klagomål kommer in och sedan göra en samlad bedömning, säger hon.

Vem har ansvaret för att lägenheten sköts ordentligt och att ingen viktig post missas?

– Har man alla tre delarna i ett godmanskap ska man se till att huvudmannen får det den behöver. Men ansvaret ligger även på de som utför insatserna.

Vad kan hända om ni kommer fram till att den gode mannen har misskött sitt uppdrag?

– En god man kan bli entledigad från sitt uppdrag, det beslutar nämnden om i så fall, säger Hanna Löfgren.