God man åtalas - förskingrade hundratusentals kronor från sina huvudmän

Kalmar län Artikeln publicerades
En kvinna i 70-årsåldern står åtalad för att ha förskingrat hundratusentals kronor från tre av sina huvudmän.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
En kvinna i 70-årsåldern står åtalad för att ha förskingrat hundratusentals kronor från tre av sina huvudmän.

En kvinna i 70-årsåldern från Kalmar län står åtalad för trolöshet mot huvudman sedan hon som god man förskingrat sammanlagt 336 000 kronor från tre av sina huvudmän. En majoritet av pengarna ska hon ha gett till en yngre släkting.

Brottstiden sträcker sig från januari 2015 till augusti 2016. Vid över 100 tillfällen ska hon ha fört över pengar från sina huvudmäns konton till sitt eget och som åklagaren skriver ”förfogat över dessa såsom om de var hennes egna”.

Som mest har hon förskingrat 124 029 kronor från en och samma huvudman. Det handlar om 40 överföringar under 1,5 års tid. Från övriga två huvudmän har hon förskingrat 98 157 kronor respektive 113 795 kronor.

Totalt handlar det om 335 981 kronor. Av de förskingrade pengarna ska mer än två tredjedelar, 240 732 kronor, ha gått till en yngre släkting till den åtalade kvinnan. Det yrkas att pengarna förverkas från den yngre släktingen.

Den yngre släktingen, en man i 45-årsåldern, var tidigare misstänkt för penningtvättsbrott alternativt penningtvättsförseelse, men då den förstnämnda rubriceringen inte har bedömts kunna styrkas och det sistnämnda brottet är föremål för preskription så väcks det endast talan avseende förverkande av brottsutbyte.

Av de tre målsäganden, det vill säga de tre huvudmännen, är en av dem avliden. Dödsboet har därmed tagit över anspråk och yrkar ett skadestånd på 93 914 kronor. Det är 4 243 kronor mindre än vad som förskingrades, men beloppet har justerats för de återbetalningar som har skett från den åtalade kvinnans konto till huvudmannens konto.