Gorillor och hundloppor vid Kalmarsundsbadet

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Amanda Tosto

På måndagen startade Kalmar International Sandsculpture Festival. De tävlande skulptörerna packade sanden som ska bli allt från hajar och gorillor till bläckfiskar och hundloppor.

Det är soligt och blåsigt vid Kalmarsundsbadet där Kalmar International Sandsculpture Festival hålls fram till fredag. Vid gången ut till bryggan har sju olika boxar av trä ställts på rad ut mot vattnet. I dem står de tävlande konstnärerna som packar sand och vatten till en hård massa.

Sandfestivalen hade premiär 2013 hålls den 9-13 juni.
Foto: Amanda Tosto
Sandfestivalen hade premiär 2013 hålls den 9-13 juni.

– Man gör så att man bygger en form av trä. Den fyller man med sand och vatten och sen packar man den hårt med en maskin. Om man vill ha en högre skulptur fortsätter man med en till form, förklarar Edwin Böck, konstnärlig ledare för Kalmar International Sandsculpture Festival.

Det är sju lag med medlemmar från 11 olika länder som tävlar i årets festival. Sandblocken kommer att skulpteras till allt från hajar och gorillor till bläckfiskar och hundloppor.

– Vi har inget tema, men i år har det blivit många djur. Det är bara ett lag som inte gör det, de gör en mänsklig hjärna, säger han.

Han berättar att blåsten vid badet inte påverkar sandskulpturerna för att sanden packas så den är fuktig. Även ösregn är inget problem, men hagel är inte önskvärt.

– Sen när skulpturen är klar sprutar vi den med en blandning av lim och vatten, så att den skapar ett skal så att sanden håller sig fuktig. I värsta fall har vi presenningar som vi kan skydda skulpturerna med, säger han.

Edwin Böck, den konstnärlige ledaren för festivalen, vann själv tävlingen 2015. Här hjälper han en av skulptörerna med att fukta sanden.
Foto: Amanda Tosto
Edwin Böck, den konstnärlige ledaren för festivalen, vann själv tävlingen 2015. Här hjälper han en av skulptörerna med att fukta sanden.

– Skulpturerna kan stå här hela sommaren om de lämnas ifred. Vi kommer ha vakt på natten under tiden de byggs, säger han.

Böck förklarar att det är först på onsdag som skulpturerna kommer att ta form på riktigt. Sandfestivalen hade premiär 2013 och tävlingen avgörs på fredag klockan 15 med en omröstning. Det är publiken som får rösta på Facebook eller på plats vid skulpturerna.

– Röstningen öppnar på torsdag klockan 14 och stänger klockan 14 på fredagen. Sen räknar vi rösterna i en timme innan vinnaren koras, berättar han.