Grannarna fick rätt – upplag flyttas

Berga Artikeln publicerades
Det omstridda upplaget på Tellusvägen ska flyttas till Berga Centrum.
Foto: Karin Asmundsson
Det omstridda upplaget på Tellusvägen ska flyttas till Berga Centrum.

Kalmar Vattens omstridda upplag vid Tellusvägen i Berga flyttas till en grönyta mellan Berga Centrum och Norra vägen. Det beslutade samhällsbyggnadsnämnden under onsdagen.

Östra Småland har vid ett flertal tillfällen rapporterat om att grannarna till Kalmar Vatten upplag på Tellusvägen som i ett par års tid använd till lägga arbetsmaterial på. Grannarna har främst vänt sig mot att tung trafik från och till upplaget är en fara för de lekande barnen i närheten.

”Lastbilarna och grävmaskinerna passerar lekplatsen flera gånger om dagen i mycket hög hastighet. Det är mycket buller och oljud. Parken används av väldigt många barn och familjer. Tänk till och tänk om”, skrev en granne i ett protestbrev.

Kalmar Vatten ville förlänga det tillfälliga bygglovet i fem år till 2022. Men så blev det inte. Istället bestämde samhällsbyggnadsnämnden på onsdagen att flytta upplaget till en grönyta belägen mellan Berga Centrum och Norra Vägen.

– Vi har haft en dialog med Kalmar Vatten i förra veckan och kom fram till att det bästa var att hitta en ny plats med så lite påverkan på trafik och grannar som möjligt, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mattias Adolfson.

Men till en början blir upplaget kvar på Tellusvägen, åtminstone en månad till.

– Vi ska gå ut med en grannhöran om platsen i Berga Centrum. Sedan har jag fått i uppdrag att på delegation fatta beslut om det nya bygglovet, säger Adolfson.