Granplantorna trivs bra i värmen

Trekanten Artikeln publicerades
Ingemar Karlsson visar de ettåriga plantorna.
Foto: Matilda Johansson
Ingemar Karlsson visar de ettåriga plantorna.

Den varma sommaren har lett till mycket torka i skog och mark. Men de höga temperaturerna har inte bara ställt till med problem för skogsplantagen i landet.

– Våra granplantor är finare än vanligt, säger Ingemar Karlsson, platschef på Trekantens plantskola.

Medans granarna lider av torka i skogen så frodas granplantorna inne på plantskolorna.

– Värmen påverkar dem positivt, kyla dämpar nämligen deras tillväxt, förklarar Ingemar Karlsson.

Värmen har dock medfört sig en hel del merjobb för att plantorna ska må bra.

– Vi vattnar ungefär 50 procent mer än vad vi brukar göra. Sen är det lite olika från dag till dag hur mycket det blir, det avgör våra duktiga medarbetare som har känsla för det här med vattning, säger Ingemar Karlsson.

På Trekantens plantskola är 14,6 miljoner ettåriga plantor redo för att paketeras och säljas vidare. Två miljoner är redan sålda och lämnar plantskolan redan i höst. Resten väntar på att få en köpare. Sommarens värmebölja kan komma att påverka den processen.

– Där man ska plantera de här plantorna måste det finnas fukt i marken och det krävs även markberedning. På många ställen i landet går det inte att markbereda nu på grund av den förhöjda brandrisken.

Enligt Tom Jägestedt, kommunikationsansvarig på Svenska skogsplantor, är det för tidigt att säga hur det kommer se ut i skogen till hösten när de nya plantor ska planteras.

– Just nu är det väldigt torrt men hösten innebär mera nederbörd så det är möjligt att det går att markbereda som planterat.

De 14,6 miljonerna plantorna på Trekantens plantskola kan säljas och planteras fram till sommaren 2019. Ifall volymen inte kan säljas av olika orsaker kan det i värsta fall bli tal om att slänga plantor.

– Nu på hösten åker plantorna till vårt lager i Kumla där de kyls ner och där förvaras de fram till våren. Det är på våren flest plantor planteras ut i skogen så jag tror att de blir sålda innan nästa sommar, säger Ingemar Karlsson, platschef Trekantens plantskola.

Årets plantor planterades för ett par veckor sedan.
Foto: Matilda Johansson
Årets plantor planterades för ett par veckor sedan.