Granqvist: "Ingenting att förlora"

Ryssland Artikeln publicerades

Tyskland har kniven mot strupen.

Sverige då? Åttondelsfinalen finns i sikte efter segern mot Sydkorea.

Men då kan man inte ställa ut skorna mot ett revanschlystet "Die Mannschaft".

– Efter matchen ska vi känna att vi har gjort allt vi kan och att vi kan vara nöjda med prestationen, säger Sveriges lagkapten Andreas Granqvist om känslorna inför matchen.

Andreas Granqvist under fredagens landslagsträning på Fisjt-stadion.
Foto: Maja Suslin/TT
Andreas Granqvist under fredagens landslagsträning på Fisjt-stadion.

Den rakaste vägen fram till åttondelsfinalen är två segrar för svenskt vidkommande. Nu mot Tyskland i Sotji och sedan i den avslutande gruppspelsmatchen mot Mexiko i Jekaterinburg den 27 juni.

Men vägarna är många fler. Ett annat tänkbart scenario är: kryss mot Tyskland, kryss mot Mexiko och man är klart för åttondelsfinal. Eller: seger mot tyskarna samtidigt som mexikanarna tappar poäng i mötet med Sydkorea betyder att Sverige är vidare från gruppen.

Vad krävs då för prestation av det svenska laget för att nå dit? Förbundskaptenen Janne Anderssons mantra är tydligt inför matchen mot de regerande världsmästarna.

– I sådana här typer av matcher måste vi upp på personbästanivå, både som individ och som lag, om vi ska kunna rå på dem, säger han.

Och han är tydlig med att det inte råder någon hybris i truppen efter den så viktiga första gruppsegern mot Sydkorea.

– Det finns inga genvägar på en fotbollsplan för oss. Hybris kan jag garantera att vi inte lider av.

För tysk del är matchen livsviktig. Efter förlusten mot Mexiko i premiären är allt annat än en seger mot Sverige förödande.

– Det är så klart fantastiskt. Att vi skulle stå inför andra gruppspelsmatchen och kan slå ut tyskarna så de inte kan gå vidare, det är väl inte många som hade kunnat tro det, sade Andreas Granqvist under den svenska presskonferensen inför matchen.

– Vi har ingenting att förlora. Efter matchen ska vi känna att vi har gjort allt vi kan och att vi kan vara nöjda med prestationen. Förhoppningsvis har vi också fått ett bra resultat då.

Den svenska truppen verkar i mångt och mycket i harmoni. Men något skaver i Janne Anderssons trupp, allt är inte perfekt. De har varit förskonade mot större skador men sjukdomarna har härjat i truppen. Först Emil Krafth och Victor Nilsson Lindelöf. Sedan kom nästa smäll dagen före kampen i Sotji: Pontus Jansson, Filip Helander och Marcus Rohdén hade däckats av magsjuka och flög inte med resten av truppen till matchstaden utan isolerades i den svenska basen i Gelendzjik. Det är osäkert om någon av dem kommer att kunna vara aktuella mot Tyskland.

– Jag förhåller mig till hur det är just nu. Just nu finns det inga indikationer förutom att de blivit bättre och att inga andra har haft några problem, säger Andersson om trions eventuella medverkan mot Tyskland, sade Janne Andersson.

Anfallaren Isaac Kiese Thelin stukade foten på torsdagens svenska träning och är också han osäker till spel.