Gratis busskort – huvudsakligen för att avlasta bron

Kalmar Artikeln publicerades
Den kostnadsfria 30-dagars prova-på-kampanj som KLT riktar mot bilister är bland annat till för att avlasta trafiken över Ölandsbron medan denna ska repareras.
Foto:Linn Alvarström
Den kostnadsfria 30-dagars prova-på-kampanj som KLT riktar mot bilister är bland annat till för att avlasta trafiken över Ölandsbron medan denna ska repareras.

KLT:s prova-på-kampanj med gratis 30-dagarskort för bilister som skulle startat den 9 mars försvann från deras hemsida.

Anledningen är att kampanjen ska flyttas fram, eftersom reparationsarbetet av Ölandsbron flyttat fram.

Östra Småland rapporterade i veckan om att Kalmar Länstrafik planerade införa en kostnadsfri 30-dagarsperiod för bilpendlare som bor inom gränserna för kollektivtrafiken. Några timmar senare var informationen på deras hemsida spårlöst försvunnen. Dagen efter meddelades på samma plats att beslutet dröjer om och när kampanjen skulle ske.

"Vi beklagar att Prova-på-kampanjen som skulle öppnas för anmälning imorgon den 9 mars har blivit fördröjd av olika anledningar. Kampanjen var menad att löpa parallellt med starten av reparationsarbetet av Ölandsbron som har blivit framflyttat till den 19 mars. Vi återkommer med beslut om och när kampanjen startar igen. Håll utkik här på vår hemsida eller på våra sociala medier." löd meddelandet på sidan.

När Östra Småland under fredagen når Karl-Johan Bodell, trafikdirektör på KLT, kan han bekräfta att kampanjen kommer att bli av, om än något framskjuten.

– Vi kommer köra vidare med en riktad kampanj mot närområdet. Framskjutningen är huvudsakligen på grund av ombyggnaden på Ölandsbron. Vi tyckte att det fanns ett syfte att göra det i harmoni med bygget, säger Karl-Johan Bodell.

Trots att fokus tycks ligga på att avlasta trafiken över bron är det även en satsning för att minska biltrafiken i centrala Kalmar överlag.

– Vi vänder oss till en kategori invånare som sitter i bilen och hoppas kunna visa hur bra det är med kollektivtrafik. Det är en stötinsats i tre veckor i samaband med brobygget, sedan vi kommer vi tillsammans med kommunen att noggrant utvärdera utfallet, bland annat genom att kolla parkeringsstatistiken i centrum.