Grisar dog av värmeslag i överlastad lastbil

Sandås Artikeln publicerades
Två grisar hade dött av värmeslag och en tredje var på väg att självdö efter att den kraftigt överlastade djurtransportlastbilen stått en timme i gassande sol utanför KLS Ugglarps slakteri i Kalmar.
Foto: Anton Hedberg
Två grisar hade dött av värmeslag och en tredje var på väg att självdö efter att den kraftigt överlastade djurtransportlastbilen stått en timme i gassande sol utanför KLS Ugglarps slakteri i Kalmar.

En 52-årig lastbilsförare står åtalad vid Kalmar tingsrätt sedan två grisar dött av värmeslag i hans lastbil. Detta sedan han anlänt en timme för tidigt till KLS Ugglarps slakteri.

Händelsen inträffade mitt under förra sommarens värmebölja, den 8 juni, då 52-åringen anlände med sin djurtransport till slakteriet. Utetemperaturen låg på 24-26 grader i skuggan och den för tidiga ankomsten gjorde att lastbilen blev ståendes i en timme i gassande sol. När grisarna lastades av en timme senare upptäckte Livsmedelsverkets veterinär vid slakteriet två grisar som dött av värmeslag och en tredje som var på väg att självdö och omedelbart fick avlivas.

De döda grisarna hade en innertemperatur på 43 respektive 44 grader. Grisen som fick avlivas var också 43 grader varm.

Dessutom var mannens lastbil, som innehöll 100 grisar, kraftigt överlastad. Enligt Livsmedelsverkets beräkningar får mannens lastbil endast transportera 100 grisar om de har en snittvikt på max 107,7 kilo. Men grisarna i den aktuella transporten var äldre och större än normala slaktgrisar och snittvikten låg på 155 kilo, vilket innebär en överbeläggning på 43 procent.

52-åringen har i förhör nekat till brott och uppgett att han inte kände till att det är grisars vikt, och inte deras antal, som avgör hur många man får transportera. Detta menar han inte nämndes under den yrkesutbildning han gick innan han fick jobbet och han lastade enbart på de grisar som uppfödaren föste fram när han hämtade dem. Vidare uppgav han att det var flera andra förare som under förra sommarens värmebölja anlände till slakteriet med döda grisar, även om han inte vill namnge någon.

Det är emellertid föraren som är ansvarig för att lastbilen inte överlastas och 52-åringen är åtalad för djurplågeri samt brott mot djurskyddslagen.