Gubbvarning i Oskarshamn i höst

Oskarshamn Artikeln publicerades
Till hösten besöks Oskarshamn av Lennie Norman och hans jubileumsföreställning.
Foto: Magnus Roudén
Till hösten besöks Oskarshamn av Lennie Norman och hans jubileumsföreställning.

Den 27 oktober kommer Lennie Norman till Forum i Oskarshamn med sin succéföreställning Gubbvarning Live. Sedan premiären våren 2018 har föreställningen finslipats och inarbetats och under hösten får den nypremiär med en Sverigeturné på arton orter runtom i landet.

Genom Gubbvarning Live firar Lennie Norman sin sjuttioårsdag, samtidigt som han jubilerar femtio år som artist. Föreställningen bygger vidare på hans mycket uppskattade Gubbvarning-böcker som sålts i över 70 000 exemplar sedan den första gavs ut 2011. De skärskådar vad det innebär att vara gubbe i vår tid utifrån Lennies personliga livsbetraktelser och iakttagelser om gubbars vanor och ovanor.

Vad är då en gubbe för Lennie Norman?

– Att vara gubbe handlar för mig om ett beteende, säger Lennie. - Jag brukar nämna Keith Richards och Mick Jagger som exempel på personer som måhända har gubbåldern inne, men inte är gubbiga. Mick Jagger fyller sjuttiosex år 2019 men inte är han gubbe inte. Gustav Fridolin i Miljöpartiet däremot ...

Innan 2018 var det tjugosju år sedan Lennie senast gjorde en soloshow.

– Nu har jag redan kört den här föreställningen tre svängar, så jag har ett inarbetat koncept som jag är trygg med. Grundtanken med föreställningen är att få glädjas åt att leva länge. Många får ju inte leva så länge.

Ordet gubbe kan ibland användas med en negativ klang, men detta vill Lennie ändra på.

– Jag vill fokusera på det positiva, det härliga, med att bli gammal.

Lennie Norman började som musiker, bland annat i fadern Charlie Normans trio. Senare övergick han dock till komiken och kom att bli en de av pionjärer som utvecklade den svenska standup-scenen i slutet av 1980-talet. Under 1990-talet var han bland annat med i Kanal 5:s Måndagsklubben tillsammans med Claes Malmberg.

Sedan dess har humorribban för vad som är godtagbart att skämta om, sänkts i Sverige, menar han.

– Det var svårt att provocera på den tiden. Vi var ett litet järngäng i slutet av 1980-talet och alla ville vi höja taket. Tydligen begick vi något väldigt fel eftersom det har blivit som det är idag.

Idag anser Lennie att humorn i Sverige präglas av en försiktighetskultur. Känsligheten i vår tid blir exkluderande. Vi får skämta om vissa människor men inte om andra. Främst får vi skämta om oss själva men inte om andra.

– Samhället har blivit betydligt mer lättkränkt. Vi trevar oss fram och håller oss ute på kanten tills vi vet att det är säkert, säger Lennie lite uppgivet.

I Gubbvarning Live utgår han just ifrån sig själv.

– Jag använder mig av självironi. Allt kommer från egna iakttagelser om det egna jaget, om Sveriges förändringar, jämförelser mellan då och nu, tidsandan, politiken.

Tanken med föreställningen är att dra nytta av den gemensamma erfarenhetsbasen. Den absoluta merparten av publiken är över femtiofem år, berättar han, och därmed kan de ha förståelse för de olika komiska attackerna och känna igen sig i skämt om sådant som kanske hände och var tidstypiskt för 1970-talet. Kommer ni ihåg? är ledorden för kvällen.

Också de övriga åldersgrupperna ska givetvis kunna skratta.

– Men då åt oss andra! säger Lennie och skrattar.

Han är tydlig med vad vi kan vänta oss i föreställningen:

– Att skratta utav helsike i nittio minuter, det kan jag garantera!