Guld och glas gömde sig under märklig stenhäll

Öland Artikeln publicerades
Guldskatten består av två fingerringar samt ett romerskt mynt. 3 bilder
Foto:Daniel Lindskog/Kalmar läns museum
Guldskatten består av två fingerringar samt ett romerskt mynt.

Med bara 1,5 veckas utgrävningar kvar gjordes sannolikt årets fynd vid Sandby borg på torsdagen. Under en stenhäll av ovanlig röd kalksten hittades två fingerringar och ett mynt i guld.

Vid utgrävningarna 2010 hittades de berömda smyckesgömmorna i Sandby borg vilket på allvar satte utgrävningen på kartan. Bara en meter från en av gömmorna, i vad arkeologerna döpt till hus 52, gjordes torsdagens storfynd.

– Det är en väldigt märklig kvadratisk röd kalkstenshäll som utmärkt sig väldigt och som vi varit nyfikna på. När vi lyfte den så glimmade det till, säger arkeologen Helena Victor när vi når henne under söndagen.

– Vi har hittat guld förut men när vi fick bekräftat att detta är något väldigt speciellt så blir man glad.

Utgrävningarna vid Sandby borg är sällsynt fyndrika, men ännu är arkeologerna inte nära att lösa platsens mysterium.

– Huset användes av en hövding eller någon annan form av prominent person. Det vet vi, men huset kanske inte användes för att bo i utan bara till representation på olika sätt.

De två guldringarna är släta och ger få ledtrådar till vem som kan ha burit dem. Guldmyntet vet man dock är romerskt och slaget för kejsar Valentinianus III som regerade mellan år 425 och 455. Vid utgrävningarna 2014 hittades en mynt från samma kejsare i ett annat av Sandby borgs hus.

Förutom guldfynden hittade arkeologerna även små skärvor av mycket tunt, exklusivt romerskt glas. Helena Victor och kollegorna tror att skärvorna kommer från ett litet kärl, det första glaskärlet som framkommit i Sandby borg.

I övrigt kämpar arkeologerna med att få så mycket gjort som möjligt under de sista veckorna.

– Utgrävningen går jättebra och vi är nere i golvlagret av huset nu. Vi hittar människoben och vardagsföremål.

Sedan guldfyndet gjordes har platsen sökts av grundligt med metalldetektor och inga övriga guldfynd finns kvar.

Under söndagen drog bitande vindar över Sandby borg. Helena Victor och kollegan Ludvig Papmehl-Dufay var ändå på plats för att genomföra en specialguidning för vänföreningen Sandby borgs vänner.

– Det är första visningen för vänföreningen och det blir en specialvisning som är lite mer spännande. Den blir längre och vi visar mer fynd.

– Vi trodde nog inte att så många skulle dyka upp för det är ganska kallt och blåsigt, men det är ungefär 100 personer här.

Här är arkeologernas film på när stenhällen lyfts bort: