Guldfesten skrotar halva programmet

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Årets framtidssatsning på Guldfesten ställs in efter kritiken om skev könsfördelning.
Foto:Heled Edvall
Årets framtidssatsning på Guldfesten ställs in efter kritiken om skev könsfördelning.

Kalmar kommun har bestämt sig för att ställa in evenemanget Framtidens företagsamhet i samband med årets Guldfest. Detta sedan talarlistan kritiserats för en skev könsfördelning.

Årets upplaga av Kalmar kommuns näringslivssgala Guldfesten skulle inledas med en förmiddag fylld av föreläsningar under temat Framtidens företagsamhet. Men evenemanget mötte skarp kritik under onsdagen och torsdagen sedan det visat sig att endast två av de 20 personer som skulle stå på scenen var kvinnor.

Johanna Wihl, verksamhetsutvecklare på landstinget, var den som först uppmärksammade frånvaron av kvinnor på scen under evenemanget. När hon lyfte kritiken på Facebook fick hon stöd av flera tunga namn i Kalmar. Bland annat uttryckte kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) sin bestörtning.

– Så här ska det inte vara! Tack för att du lyfter det Johanna! Ska själv kontrollera att det inte upprepas nästa år, skrev Persson i en kommentar.

Under fredagen hölls ett krismöte mellan Guldfestens projektgrupp och Kalmar kommuns näringslivschef Thomas Davidsson. Efter mötet tog Davidsson beslut om att ställa in hela förmiddagsprogrammet.

– Vi har fattat beslutet att ställa in förmiddagen och fokuserar istället till 100 procent på Guldfesten i Kalmarsalen på kvällen den 3 mars, säger Davidsson.

Varför tog du beslut om att ställa in hela programmet?

– Det är på grund av den kritik som kommit fram. Vi har lyssnat på kritiken, svårare än så är det inte.

Var det inte aktuellt att försöka ändra i föredragslistan i stället för att ställa in hela programmet?

– Nej, det tror jag inte hade varit en bra lösning.

Riskerar detta att förstöra stämningen under årets Guldfest?

– Nej, det är två skilda event så det tror jag inte.

Hur kunde det bli så här tokigt?

– Det ska jag utvärdera efter den 3 mars. Då ska jag sätta mig ner och utvärdera hur vi jobbat med detta och varför det blivit så här. I dag konstaterar vi, utvärderingen får komma lite längre fram.