Gymnasiechefen sadlar om (ibland)

Kalmartravet/Smedby Artikeln publicerades
Joachim Håkansson trivs i stallarna där han kan få ett snack med travtränarna och kolla in hästar. Här hos Greger Fajersson som just ska ut med Knuckelhead PH. 6 bilder
Foto:Eric Arenius
Joachim Håkansson trivs i stallarna där han kan få ett snack med travtränarna och kolla in hästar. Här hos Greger Fajersson som just ska ut med Knuckelhead PH.

Till vardags är Joachim Håkansson kraftfull chef för Kalmarsunds gymnasieförbund. Men när förhandlingarna med lärarna ajournerats och det inte finns några akuta elevfrågor att ha hand om söker han sig till en helt annan miljö. Till stallbacken.

Det är ute på Kalmartravet som han trivs som allra bäst. Håkansson rör sig vant bland hästar, travtränare, travbesökare och spelare på anläggningen ute i Smedby. Som delägare i framgångsrika travhästar vet han vad som gäller i snacket med travtränarna.

Vi följde med ut till anläggningen i Smedby en eftermiddag. Fast först måste ett besök på travets kansli klaras av. Det är papper inför årsmötet som ska skrivas under. Joachim Håkansson är aktiv styrelseledamot i sydöstra Sveriges travsällskap, med ansvar för det ekonomiska.

I dag är han delägare i tre travhästar, som mest har det varit sex.

Den mest framgångsrika är Ekets Patrik som gjort 138 starter, vunnit 26 gånger och varit placerad 50. Hästen har sprungit in 1,6 miljoner.

Men någon stor ekonomisk affär är det sällan att äga en travhäst, säger Joachim Håkansson.

– Alla som ägt en travhäst vet att det inte är en billig hobby. Men mig veterligen är varken biobesök, golf, husbilar eller charterresor en lönande historia ur ett ekonomiskt perspektiv? Mina inköp av hästkrafter består inte av nya dyra bilar. För mig är det materiella helt ointressant. En travhäst däremot, det är på riktigt. Som upplevelse har travsporten givit mig oförglömlig glädje och eufori.

Hästintresset har inte kommit med modersmjölken. Han är vare sig uppvuxen på en gård eller i en hästfamilj. Släkten är egenföretagare och morbror frukt- och grönsaksodlaren kan ha haft en viss betydelse. Unge Joachim jobbade i grönsaksföretaget under hela sin uppväxt.

– En och annan tur gick just till Malmö. Där ingick besök på Jägersro och en del business avklarades mellan de vuxna i restaurangen. Jag fångades av loppen, farten och spänningen på travbanan.

Joachim Håkansson är väl hemmastadd i stallen och bland travtränare som Fajersson och Zachrisson. Men det var när familjen blev delägare i en egen travhäst 2009 som intresset tog fart på allvar.

– Det är en helt annat dimension än att enbart spela på loppen. Att följa träningen, träffa uppfödare, skötare och tränare, samt inte minst, möta andra delägare är mycket berikande. Ingen av oss pratar om våra civila jobb! Det är det bästa, där får jag vara mig själv. Där läggs alla titlar bort och fokus är på hästen och sporten.

De tre döttrarna i familjen har under hela sin uppväxt ägnat sig år ridsport, liksom hustrun. Äldsta sonen har också smak för sporten.

– Det är ett intresse som samlar familjen, vi åker tillsammans på stora tävlingar. Närmast väntar Copenhagen Cup den 14 maj, därefter Elitloppet sista helgen i maj och det är sällan vi missar Stochampionatet på Axelvalla i juli eller Hugo Åbergs på Jägersro.

– Det är en livsstil och vi har besökt Prix d´Amerique i Paris flera gånger. Det är världens största travlopp.

Ert hästbolag heter "Jocke Nos - steget före alla andra HB". Det låter rätt kaxigt.

– Namnet är inte kaxigt om man sätter in det i rätt sammanhang. I ett travlopp händer det väldigt mycket och på upploppet är det hästens vilja och vinnarskalle som oftast avgör om hästen trycker dit nosen först över mållinjen. Är du steget före alla andra över mållinjen, och trycker till nosen först, visar du en moral och en personlig mognad som skiljer vinnaren från förloraren. Tycker det symboliserar mig som person.

Den framgångsrika Ekets Patrik är 12 år gammal och tävlar sin sista säsong. Han kommer att bli pensionär. Eftersom han också är en bra ridhäst och alla tjejer i familjen rider är det möjligt att han kommer att kunna dra sig tillbaka på Skälby. God djurvård är mycket viktigt, säger Joachim Håkansson, som sätter hästens välbefinnande i första rummet.

– Svensk travsport är världsledande. Vi ska utveckla våra travtävlingar med hästens välmående högst på agendan och vara kända för vår högklassiga hästvälfärd i övriga samhället.

Efter några timmar med Joachim Håkanssons entusiasm på stallbacken får man för sig att han helst vill stanna där och inte åka tillbaka till nya sammanträden på gymnasieförbundets kontor. Men så är det inte försäkrar han.

– Det är ju kontrasten som gör det så spännande. Travsport och hästar är avkopplingen. Här är jag Jocke med folk, inte förbundschef. Att ha det här som jobb eller heltidssyssla skulle förmodligen ta bort glädjen.

Fakta

Håkanssons hästar

Joachim Håkansson är delägare i följande hästar:

Ekets Patrik: Valack, född 2005, tränas av Jenni Åsberg i Gävle. Har blivit placerad (1,2 eller 3) i 36 procent av de lopp han ställt upp i.

Viktoria Knick: Stoets pappa heter Ready Cash, som sprang in 39 miljoner och vann Prix d´Amérique flera gånger. 4-åring som vilat en säsong på grund av sköra knän. I förra starten satte hon nytt personligt rekord och tog sin andra seger med Fredrik Persson i sulkyn.

Hasty Helena: 2-åring, som är anmäld till alla pokallopp som 3- och 4-åring. Farfar, Andover Hall, sprang in 9 miljoner, morfar, Love You, sprang in 13 miljoner.

Visa mer...

Fakta

Joachim Håkansson

Född: 1964 i Kristianstad

Familj: Gift med Helena Swahn Håkansson, rektor på Jenny Nyströmskolan. Fyra barn, tre flickor och en pojke.

Karriär: Lärare på Katedralskolan i Uppsala, chefsrektor på Stagneliusskolan, sedan 2010 förbundschef för Kalmarsunds gymnasieförbund

Politik: Ledamot av kommunfullmäktige och vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden för Folkpartiet åren 2004-2010.

Konst: Konstintresserad. Inköpare av offentlig konst i Kalmar kommun 1994-2010

Pris: Fick 1997 utmärkelsen Högskolans pedagogiska pris.

Visa mer...