Håkan Juholt öppnar turistbyrå i residenset

Turism Artikeln publicerades
Håkan Juholt, Sveriges ambassadör på Island, ser fram emot att gå ut på gatorna i Reykjavik och göra reklam för Sverige. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Håkan Juholt, Sveriges ambassadör på Island, ser fram emot att gå ut på gatorna i Reykjavik och göra reklam för Sverige. Arkivbild.

Sveriges ambassadör på Island tar sin uppgift att marknadsföra Sverige på stort allvar. I sommar öppnar Håkan Juholt turistbyrå i residenset. Den som gästar Reykjavik under fotbolls-VM kan också få chans att slå en straff mot ambassadören.

Håkan Juholt säger att satsningen är en naturlig del av ambassadens verksamhet, även om greppet kanske är nytt i diplomatkretsar.

– En av mina viktiga uppgifter är ju att lyfta fram Sverige som ett besöksmål, säger han till TT.

Målgruppen med kampanjen är att locka 300 000 islänningar att besöka Sverige, men även att nå de runt 2,5 miljoner utländska besökare som kommer till Reykjavik varje år.

– Vår tanke är att göra även dem nyfikna på Sverige som sitt nästa resmål. Min förhoppning är att många av dem som åker hem efter sin semester på Island redan på resa hem ska sitta med en liten broschyr om Sverige och fundera: Hm, nästa resa kanske vi skulle ta till Sverige, förklarar Juholt och lägger till:

– Med slogan: Tyckte du om Island? Då kommer du att älska Sverige.

Håkan Juholt på sitt kontor på ambassaden i Reykavik. Arkivbild
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Håkan Juholt på sitt kontor på ambassaden i Reykavik. Arkivbild

Den 6 juni öppnar residenset i centrala Reykjavik en utställning med information om olika resmål i Sverige. Under fotbolls-VM finns Håkan Juholt och hans medarbetare på plats på torget under svenska och isländska matchdagar.

– Vi planerar att sätta upp ett fotbollsmål där man kan lägga straffar på ambassadören och bordsfotbollsspel där man kan möta ambassadören, berättar han.

Han har även engagerat sin tyske kollega.

– Sverige möter Tyskland den 23 juni. Jag har varit i kontakt med min tyska kollega och vi ska tillsammans hitta på något den dagen för att visa upp våra länder i centrala Reykjavik.

Andra inslag är "Besök Sverige-dagar" utanför Ikea, H&M och andra svenska företag.

Fakta

Håkan Juholt

Håkan Juholt arbetade som reporter och fotograf på tidningen Östra Småland från 1981 till 1994, då han blev riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Oskarshamn.

Han har varit sakkunnig på försvarsdepartementet, ledamot och ordförande i försvarsberedningen, ledamot och ordförande i riksdagens försvarsutskott, biträdande partisekreterare och tillförordnad partisekreterare.

I mars 2011 valdes han till partiledare för Socialdemokraterna. Efter en turbulent tid lämnade han partiledarposten i januari 2012.

Hösten 2016 lämnade han sin riksdagsplats efter 22 år och sedan hösten 2017 är han Sveriges ambassadör på Island.

Visa mer...

Ambassadens ordinarie arbete går på lågvarv under sommaren, eftersom många myndigheter och andra verksamheter på Island ligger nere. Därför finns det tid till att marknadsföra Sverige, enligt ambassadör Juholt.

På sin Facebook-sida skriver den förre S-ledaren att "Visit Sweden tycker att Island är ointressant, så jag tar saken i egna händer och öppnar turistbyå i residenset". Till TT säger han att han inte är kritisk mot Visit Sweden.

– Visit Sweden har begränsade resurser och Island är ett litet land. Jag förstår att man inte kan marknadsföra Sverige över hela världen. Då kan vi från ambassaden göra det i stället.

Håkan Juholt sticker inte under stol med att han ser fram emot att gå ut och möta människor och berätta om Sverige.

– Jag tycker det ska bli jättekul.

Fakta

Island

Island är till ytan ungefär lika stort som Lappland och en tiondel täcks av is. Jordbävningar är vanliga, och av landets många vulkaner är ett 30-tal ännu aktiva. På Island finns också hundratals heta källor.

Av befolkningen på närmare 335 000 invånare (2016) lever närmare två tredjedelar i huvudstaden Reykjavik med omnejd.

Islands ekonomi drabbades hårt av finanskrisen 2008 men har tack vare inkomster från fiske och turism kommit på fötter igen. Island är inte medlem av EU men får via EES-avtalet tillträde till EU:s inre marknad.

Sedan januari 2018 leds Island av en bred koalitionsregering där åtta partier ingår. Statsminister är Katrin Jakobsdottír, ledare för Gröna vänstern.

Källa: Landguiden (UI)

Visa mer...

Håkan Juholt är kolumnist i Östra Småland/Nyheterna.

Mer om Juholts tid som ambassadör på Island: