Han går 38 mil för att se sitt favoritlag spela

Kalmar/Skövde Artikeln publicerades

Ultralöparen Olof Torbrand tänker bli den supporter som gått längst för att titta på en allsvensk match. 4 maj börjar Kalmar FF-supportern att gå från Skövde till Kalmar.

När han var 20 år så flyttade Olof Torbrand från Kalmar. Nu bor han i Skövde, men längtar till hembygden och Kalmar FF:s hemmamatcher. För att visa hur hängiven supporter han är har Olof tänkt ut en annorlunda prestation.

– Jag tänker bli den som gått längst för att se en allsvensk fotbollsmatch.

Vandringen påbörjas i kväll och kröns med matchen lördagen den 11:e när Helsingborg kommer till Guldfågeln Arena.

– Då har jag gått 38 mil under en vecka, säger Olof entusiastiskt. Jag fick inspiration när jag hörde att en stor skara Malmö FF-supportrar hade cyklat till en bortamatch mot Trelleborg, fast jag vill göra det tio gånger värre.

Olof har sprungit marathon i KFF-ställ tillsammans med sin svåger David Nylander, även han ett troget KFF-fan. Bilden är tagen inför Stockholm Marathon 2007.
Foto: Privat
Olof har sprungit marathon i KFF-ställ tillsammans med sin svåger David Nylander, även han ett troget KFF-fan. Bilden är tagen inför Stockholm Marathon 2007.

Hans upptåg är inte något stolligt infall utan en idé med verklighetsförankring.

– Vid ett 24-timmarslopp i Skövde sprang jag 18,9 mil och vid ett Fotrally, där man går så långt som möjligt, gick jag 15 mil i sträck. Jag gör det för frihetskänslan och utmaningen i att se vad hjärna och ben klarar av. Dessutom vill jag slå ett slag för att fler människor ska våga vara ovanliga.

Under vandringen till matchen i Kalmar har Olof tänkt gå mellan fem och tio mil per dag, vilket lämnar utrymme för en vilodag.

– Jag kombinerar det med att bo hos lite vänner längs vägen så det blir stopp söder om Värnamo och i Växjö. Jag är livstidsmedlem i KFF och funderar på att gå med lagtröjan på.

Olof känner inte bara starkt för Kalmar FF. Känslorna är lika starka för den småländska hemorten.

– Om jag hade fått välja så hade jag bott i Kalmar, men dottern går i skolan här så då kan vi inte flytta. Men nedräkningen har börjat. Om tio år går hon ut gymnasiet.

Olofs fotbollsintresse är genuint, men den egna spelarkarriären tog slut i ett tidigt skede.

– Jag hade ingen större talang, utan var bara bra på att springa.

Han spelade i alla fall i Bullerby cup samtidigt som en talangfull årskull av KFF.

– Det var P-72 som hade den framgångsrika truppen med tre framtida A-lagspelare, medan jag spelade med P-74. Jens Nilsson var i laget som var så seriöst att de hade godisförbud.

Det var inget för de yngre grabbarna.

– Jag minns att Jens och några andra brukade komma till vårt fönster på lägret för att få godis i smyg.

Olof har alltid gillar att tävla.

– Jag har till exempel tagit 39 simborgarmärken i rad. Har jag bara hälsan till 92 år så lär det bli svenskt rekord, skrattar Olof. Det närmaste Guinness rekordbok jag kommit var när jag var med och delade på världens största chokladkaka inför derbymatchen Kalmar FF - Kalmar AIK på Fredriksskans i augusti 1983.

Olof springer Växjö marathon 2007 på tiden 3:20.
Foto: Privat
Olof springer Växjö marathon 2007 på tiden 3:20.

När det gäller favoritspelare väljer Olof de slitstarka.

– Där är jag fantasilös och säger trofasthet, de som varit länge i Kalmar som bröderna Elm och Emin Nouri. Bland de unga spelarna tycker jag väldigt mycket om Isak Magnusson. Han är löpstark, det har inte kunnat undgå mig.

Olof Torbrand får sällan några reaktioner på att han är ett så stort KFF-fan.

– Här är det inga som bryr sig om KFF. I Skövde är det bara handboll och ishockey som gäller.