Hans hjärtstartare är till för alla i Drag

Drag Artikeln publicerades
Hjärtstartaren presenterades vid en bostads- och säkerhetsmässa hemma hos Stephan Willberg. Mässan invigde politikern Johanna Petersson (C) med hjälp av en flaska champagne.
Foto: Lotta Zaar
Hjärtstartaren presenterades vid en bostads- och säkerhetsmässa hemma hos Stephan Willberg. Mässan invigde politikern Johanna Petersson (C) med hjälp av en flaska champagne.

Med egen erfarenhet av flera hjärtinfarkter tyckte Stephan Willberg att det vore bra om det fanns en hjärtstartare i byn där han bor. Nu är det ordnat och grannarna i Drag har också fått lära sig hur den fungerar.

Flankerad av två lokala politiker så hälsade Stephan Willberg ett hundratal besökare välkomna. För fem år sedan var läget ett annat. Då hade han haft ännu en hjärtinfarkt och blivit bypass-opererad.

– Det är upprinnelsen till det här. Det finns hjärtstartare på Revsudden, men inte på den här delen av halvön.

Hjärtstartaren finns innanför ett vitt plank vid Stephans garage. Uppe vid stora vägen finns en skylt som visar förbipasserande att här finns hjälp att få.

– Jag hoppas att den inte ska behöva användas, men behövs det så är det okej.

Stephan Willberg berättar att han har fått samhällsengagemanget från sin far Sven-Gunnar Carlsson som var en framgångsrik S-politiker både i Högsby och i landstinget.

– Men jag är helt opolitisk. Jag tycker att det är roligt att göra någonting.

Hjärtstartare i Drag

Lokalpolitikern Mats Nyblom (S) presenterar sig som talesperson för ”bymaffian”.

– Stephan hittar på saker som de andra av oss i bästa fall tänker. Tittar man sig omkring här så kan det här behövas för visst kommer vi närmare en hjärtstartare dag för dag.

Även invigningstalaren Johanna Petersson (C) hyllade initiativet.

– Det är fantastiskt att det finns människor som är så här engagerade och brinner för bygden där man bor. Stephan är en sann entreprenör som utvecklar samhället.

Framöver planerar Stephan Willberg att ta det lite lugnare.

– Jag ska försöka delpensionera mig nästa år och komma ut lite mer med båten och geväret.

Efter den sista infarkten bytte han yrke och satsade mer på det egna företaget.

– Jag jobbade i försäkringsbranschen i 30 år och det var en hel del negativ stress. Jag tror att det bidrog till det som hände, att jag inte trivdes riktigt.