Här är chanserna till jobb allra störst

Kalmar län Artikeln publicerades
Polisyrket är ett av många där efterfrågan på arbetskraft är stor.
Foto:Johan Nilsson/TT
Polisyrket är ett av många där efterfrågan på arbetskraft är stor.

Du behöver inte ha läst på högskola eller annan vidareutbildning för att få ett jobb. Just nu skriker arbetsgivarna efter arbetskraft. "Det räcker med en fullständig gymnasieutbildning."

Det säger Carina Lindgren, arbetsförmedlingschef Kalmar.

Under torsdagen presenterade Arbetsförmedlingen sin årliga rapport Jobbmöjligheter 2018. Och det är inte mycket som skiljer sig från förra året. Arbetsmarknaden ser fortfarande ljus ut och det finns gott om jobb inom många yrken i länet.

– Det ser verkligen bra ut. Det är brist inom olika områden och jobbchanserna är goda, säger Carina Lindgren.

Den positiva trenden har hållit i sig i tre år. Arbetsgivarna har det bekymmersamt med att hitta arbetskraft. Därför räcker det många gånger med att ha en fullständig gymnasieutbildning för att få jobb.

– Det funkar i de flesta fall och så har det inte alltid sett ut, säger Carina Lindgren.

Carina Lindgren säger att de ungdomar som står och tvekar inför vad de ska välja för gymnasieutbildning, med fördel ska satsa på en yrkesutbildning.

– Läser man till undersköterska eller fordonstekniker så har man nästan jobbgaranti här i länet efter slutförda studier. Men man ska främst välja en utbildning som man är intresserad av och inte låta könsnormen styra och ställa med sitt val. Man ska välja helt utifrån sitt intresse, säger Carina Lindgren.

De yrken som har allra högst konkurrens är yrken med låga kompetenskrav, alltså de yrken där det inte krävs en fullständig gymnasieutbildning.

– Det kan till exempel handla om handpaketerare eller vaktmästare. Vissa yrken är på väg bort, allt eftersom vår värld förändras, men kontorsassistenter och sekreterare tillhör också yrken där det inte krävs högre utbildning, säger Carina Lindgren.

Jobbmöjligheterna är bättre inom yrken som kräver en högskole- eller universitetsutbildning och för personer som har lång arbetslivserfarenhet.

Går de positiva jobbmöjligheterna hand i hand med arbetslösheten? Nja, inte riktigt.

– En stor del av de arbetslösa är nya i Sverige eller saknar den kompetens som efterfrågas. Men man behöver inte läsa några långa utbildningar för att komma in i arbetslivet. Det kan räcka med att läsa en yrkesutbildning på Komvux. Vägen via utbildning är en väldigt bra väg att gå, säger Carina Lindgren.

Fakta

Exempel på bristyrken:

Exempel på bristyrken:

Apotekare

Biståndsbedömare

Personliga assistenter

Sjuksköterskor

Socialsekreterare

Veterinärer

Bagare

Fordonsmontörer

Svetsare

Servitörer

Kockar

Poliser

Revisorer

Tolkar

Ingenjörer

Betongarbetare

Golvläggare

Buss-, lastbils- och taxiförare

Skogsarbetare

Visa mer...

Fakta

Här finns jobben

Här är några exempel på yrken med goda jobbmöjligheter i Kalmar län: Apotekare, biståndsbedömare, personliga assistenter, sjuksköterskor, socialsekreterare, veterinärer, bagare, fordonsmontörer, svetsare, servitörer, kockar, poliser, revisorer, tolkar, ingenjörer, betongarbetare, golvläggare, buss-, lastbils- och taxiförare samt skogsarbetare.

Visa mer...