Här är de rökfria hyreshusen och fler är på gång

Kalmar Artikeln publicerades
I och runtom LW Fastigheters nya hyreshus på Värsnäsvägen är det redan rökförbud.
Foto: Lotta Zaar
I och runtom LW Fastigheters nya hyreshus på Värsnäsvägen är det redan rökförbud.

Nyheten om att Kalmarhem inför rökförbud i sina nya lägenheter i Påryd har uppmärksammats av andra fastighetsägare. En del är inne på samma linje, medan andra inte vill diskriminera rökare.

Glebes, som håller på att bygga ett 40-tal hyreslägenheter vid gamla brandstationen, diskuterar ett eventuellt rökförbud. Glebes uppger att man överväger frågan, men ännu inte har bestämt sig.

Det har däremot LW Fastigheter som håller på att bygga 140 lägenheter på Värsnäsvägen. I de 70 lägenheter som var inflyttningsklara vid årsskiftet är det rökförbud, både inomhus och på tomten.

– Det är våra ägare som har tagit beslutet i samband med nybyggen, säger Henric Sjögren som är hyresadministratör på LW Fastigheter.

Han tycker att hyresgästerna verkar nöjda med förbudet.

– Det har mottagits väldigt positivt. Många har varit väldigt glada för det. Hyresgäster har sagt ”Åh, vad skönt och bra”.

CA Fastigheter har valt en annan väg. I deras lägenheter får rökare stå för kostnaden att sanera lägenheten efter flytt.

– Det finns som en bilaga till alla hyreskontrakt, säger regionchefen Johan Frick.

Vad kostar en röksanering?

– Det varierar, men det är en rejäl slant. Dessutom tar åtgärden tid och då får vi ingen hyra.

Även CA Fastigheter kan komma att besluta om ett rökförbud.

– Jag tycker att det är en vettig linje som Kalmarhem har valt. Det kan mycket väl bli så att vi går på den linjen i våra nya lägenheter också, men inget beslut är taget.

Johan Frick ser rökförbuden som en naturlig konsekvens av minskat rökande.

– De skärpta reglerna på till exempel restauranger har bidragit och gjort att rökning blir mer påtagligt och acceptansen för det minskar. Det är vars och ens rätt att röka, men det påverkar fler än bara en själv. Röken håller sig ju inte i lägenheten.

Glebe har ännu inte bestämt om det blir rökförbud i de lägenheter som håller på att byggas vid gamla brandstationen. Bilden visar hur Atrio har tänkt att husen ska se ut.
Foto: Atrio
Glebe har ännu inte bestämt om det blir rökförbud i de lägenheter som håller på att byggas vid gamla brandstationen. Bilden visar hur Atrio har tänkt att husen ska se ut.

Jörgen Abrahamsson är vd på HSB Sydost och följer frågan om rökförbud.

– I och med att Kalmarhem har infört det så kommer frågan naturligtvis upp till diskussion. Vi har inga planer på att införa det just nu, men diskussionen är het inom hyresvärlden. Jag vet att flera andra allmännyttiga bostadsbolag och även privata fastighetsägare i större städer har infört det.

Mikael Åhlund är vd för Hansa Bygg och har inga planer på att införa rökförbud.

– Vi vill inte diskriminera en grupp som är rökare bara de som röker sköter det på ett bra sätt och inte röker sönder lägenheter eller gör olägenheter för andra runtomkring. Det är inte för att jag själv röker, jag varken röker eller snusar.