Här är den efterlysta stenmuren

Virsryd Artikeln publicerades
Virsryd, mellan Skruv och Linneryd, i Lessebo är platsen där muren finns
Foto: Privat
Virsryd, mellan Skruv och Linneryd, i Lessebo är platsen där muren finns

Barometerns läsare kunde hjälpa Nils Davoust att hitta stenmuren han sett som ung. För nästan 50 år sedan var han där. För sex-sju år sedan började han leta första gången. Nu vet han var den ovanligt breda muren finns.

Det var inte i Kalmar län som stenmuren fanns, men det var heller inte så långt i från. Efter att Barometern skrev om Nils Davoust efterlysning av en spektakulär stenmur kom en drös med förslag från läsarna. Det svaret som verkar vara det rätta är att stenmuren finns i Tingsryds kommun - närmare bestämt i Virsryd mellan Skruv och Linneryd.

Här finns stenmuren:

”Det är en imponerande syn” skriver en av de personer som tipsat om att det är muren i Virsryd som Nils Davoust söker. Nils Davoust själv har nåtts av informationen och tror att det är just den muren som han sett i sin barndom.

– Det är på satellitbilderna jag kan avgöra det på. Jag har fått många förslag, men alla andra har saknat något, säger han.

– Jag kommer ta en tur nu under sommaren och se hur det ser ut i dag.

Det var under en av många turer från hemmet i Jönköping till Öland på 70-talet som Nils Davoust familj stannade till vid muren. Han säger att den inte liknar något annat han har sett.

– Rätt ofta åkte vi in till glasbruken på vägen. Denna gång vill jag minnas att vi tog en avstickare för att pappa ville titta på efter något, men det var en engångshändelse att vi tog den här svängen.

Han är Stockholmsbo sedan 15 år tillbaka, och det var för sex-sju år sedan som han började intressera sig för att återbesöka muren i Småland. Han frågade sin pappa var det kunde ha varit, men han hade glömt sedan länge.

”Ens minnen hänger mycket kvar genom fotografierna man sparat”
Foto: Privat
”Ens minnen hänger mycket kvar genom fotografierna man sparat”

Nu under sommaren väcktes nyfikenheten igen och han började granska satellitbilder och göra efterlysningar, vilka nu har gett resultat.

Anledningen att han både har minnen kvar av muren och att han nu har lyckats lokalisera den är familjens fotografier.

– Ens minnen hänger mycket kvar genom fotografierna man sparat. Det är tack var dem som jag minns det. Utan dem hade platsen varit glömd för länge sen.

Barometerns läsare har tipsat om många breda stenmurar. Flera har beskrivit dem som att de är breda nog att köra bil på dem. Bland förslagen finns bland annat platser som Lilla Boda, Ålem, Hermanstorp, Kristdala, Värends Nöbbele, Höneskruv och Runnarsköp i Älmhult som ska vara en av världens bredaste stenmurar.