Här är maten för pensionärerna bäst

Kalmar Artikeln publicerades
SPF Seniorerna har testat pensionärsmaten i länets samtliga kommuner.
Foto: Daniel Johansson
SPF Seniorerna har testat pensionärsmaten i länets samtliga kommuner.

Två kommuner i länet får bottenbetyg när pensionärernas egen matpatrull gör bedömningen av de äldres måltider. Två kommer nästan upp i toppbetyg.

Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna i länet har som en veteranernas variant av matbibeln Guide Michelin provätit på 13 olika restauranger i anslutning till äldreboenden i länet.

Första gången gjordes kollen 2015. Nu har samma personer varit på samma matställen igen.

– Det har blivit bättre på 11 av 13 olika ställen som vi testat, säger SPF:s distriktsordförande Cathrine Pålsson Ahlgren . Det är bra, men samtidigt finns det många som verkligen inte håller måttet.

Birgitta Lundman, vice ordförande i SPF i Kalmar län och Cathrine Pålsson Ahlgren, ordförande.
Birgitta Lundman, vice ordförande i SPF i Kalmar län och Cathrine Pålsson Ahlgren, ordförande.

Strandvägen i Nybro och Allégården i Långasjö får toppbetyg. Sämst blir Solrosen i Borgholm och Kvillgården i Högsby. Dyrast är Strandvägen i Nybro, med 80 kronor per portion och billigast Lindero i Mörbylånga. Noterbart är att Allégården, som alltså får näst högsta betyg också har det näst lägsta priset.

En äldrerestaurang har besökts i 11 av länets kommuner och i Kalmar har Oxhagshemmet och Stensberg kontrollerats.

Nio olika parametrar har betygsatts. Det handlar inte enbart om maten som sådan, även miljön, servicen, utbudet, renligheten och personalen har rankats.

Alltsammans har sedan kokats ihop till ett genomsnittligt betyg, där 5 är högst.

– Vi har inte aviserat att vi kollar restaurangen innan vi är där, säger Cathrine Pålsson Ahlgren. Men när vi väl ätit går vi ut till personalen och berättar vilka vi är och varför vi gjort vårt besök.

– Därför kan vårt första besök 2015 gjort att man skärpt sig. Men det här är ingen vetenskaplig undersökning. Syftet är att få fokus på den viktiga maten för de äldre.

När SPF:s matpatrull väl gett sig till känna har de alltid bemötts positivt, säger provätarna. Alla har varit glada att man tar sig tid att göra maten för äldre bättre.

– För många äldre är måltiden det viktigaste glädjeämnet under dagen. Att kunna inta den i gemenskap med andra tillför mycket i livet. Därför är det trist att många kommuner är så dåliga på att berätta var det går att äta.

I undersökningen har också ingått att se var den vanliga pensionären kan hitta information, resultatet har varit nedslående, berättar man.

Birgitta Lundman, tidigare hushållslärare är vice ordförande i SPF i Kalmar län och boende i Borgholm. Hon konstaterar att ölandskommunen, som var sämst 2015, inte gjort några stora förbättringar. Nu är man näst sämst, med betyget 2,3. Hälften av vad de bästa kommer upp i.

– Borgholm har gått ut med att man ska vara den bästa kommunen att leva och bo i för äldre, det här stämmer dåligt med den målsättningen.

– Inte minst är lokalen, där maten serveras otroligt tråkig. Det är en vanlig samlingslokal, där det kan ha varit möten strax innan måltiden och man har inte hunnit vädra ut.

I Borgholm är det Borgholms Energi som svarar för matlagningen och SPF har kontrollerat hur hanteringen går till.

– Den hämtas i kantiner 10.30 och har säkert lagats långt innan. Den serveras klockan 12. Så ser det ut i många kommuner och det kan förklara den dåliga kvalitén.

Birgitta Lundman menar också att det finns ett grundläggande fel i många kommuners planering av maten för äldre. Frukost är ofta 8.30, sedan lunch 12.00-12.30. Mellanmålet består av en kopp kaffe med en söt kaka och kvällsmaten kan vara en söt kräm eller liknande.

– Det gör att de äldre går och lägger sig fullproppade med socker och har svårt att somna. Det åtgärdar man i sin tur med sömnmedel, när det istället hade räckt med att ändra kosten.

SPF:s matpatrull lämnar en omfattande redovisning av utvecklingen av kvalitén på de äldres mat och miljön där den serveras. Om det blir några nya uppföljningar om ett par år är en hemlighet.

 

Här är resultatet, 5 är högsta betyg:

Västervik, Vapengränd, betyg 4,0, pris 60 kronor.

Vimmerby, Granen, betyg 4,4, pris 64 kronor.

Hultsfred/Virserum, Ekliden, betyg 4,1, pris 60 kronor.

Högsby, Kvillgården, betyg 2,0, pris 60 kronor.

Oskarshamn, Solbacka, betyg 4,4, pris 60 kronor.

Mönsterås, Prästkullen, betyg 3,6, pris 63 kronor.

Kalmar, Stensbergshemmet, betyg 3,8, pris 64:50

Klamar, Oxhagshemmet, betyg 4,3, pris 64 kronor.

Emmaboda, Långasjö, Allégården. betyg 4,7, pris 55 kronor.

Nybro, Strandvägen, betyg 4,8, pris 80 kronor.

Torsås, Mariahemmet, betyg 4,0, pris63 kronor,

Mörbylånga, Lindero, betyg 3,6, pris 50 kronor.

Borgholm, Solrosen, betyg 2,3, pris 55 kronor.