Här byggs nya Djurängsskolan

Djurängen Artikeln publicerades

I höst ska elever och personal flytta tillbaka till Djurängsskolan. På utsidan börjar den se ganska klar ut, men invändigt är mycket kvar att göra. Följ med in bland målarpytsar och elkablar.

Mats Borg är projektledare för kommunen. Åsa Berggren är förskolechef och Anna Snöberg rektor. I höst ska elever och personal flytta in i Djurängsskolan.
Foto: Karin Asmundsson
Mats Borg är projektledare för kommunen. Åsa Berggren är förskolechef och Anna Snöberg rektor. I höst ska elever och personal flytta in i Djurängsskolan.

Mats Borg som är kommunens man i projektet, Peter Ekegren och Anders Frid från Hansa Bygg visar runt. Med på besöket är Anna Snöberg, rektor och Åsa Berggren, förskolechef.

Det är några veckor sedan Anna och Åsa senast besökte bygget, och det har hänt mycket på den tiden. Innerväggarna börjar komma på plats, och man börja se hur det färdiga resultatet ska bli.

Det målas, alla klassrum ska få sin egen färg, och dras ledningar till blivande klassrum och matsal och kök. I matsalen prasslar det från presenningarna. De stora glaspartierna kommer i nästa vecka.

Idrottslokalen har varit igång under hela byggtiden. Här har elever från årskurs 2 och uppåt lektioner.

Det ska bli slutbesiktning den sista september, och efter det blir det en del kompletteringsarbeten.

– Vi håller tidsplanen, lovar Peter Ekegren.

– Målsättningen är att vi ska flytta in vecka 45, efter höstlovet. Då har vi varit evakuerade i tre år och en halv termin, säger Anna Snöberg.

Det var en lång process innan bygget kom igång. Först dröjde det med rivningslov, sedan gjordes upphandlingen om, och kritiken från föräldrarna var hård.

I februari förra året togs det första spadtaget.

Anna Snöberg tycker att det fungerat bra under hela tiden som skolan varit evakuerad till Tullslätten.

Det blir två entréer, en för förskolan och en för grundskolan, och två rejäla skolgårdar. Vid entréerna finns förvaringsutrymmen för elevernas kläder och skor.

–Vi ska vara en skofri skola, det blir jättebra ur städbarhet, säger Anna, som är glad över att snart få flytta in i en ljus, modern och trygg skola.

På första våningen finns klassrum, kök och träslöjd, på andra våningen fler klassrum, bibliotek och matsal och textilslöjd. Maskinerna i träslöjden är i ett särskilt rum, som blir låst nr det inte är lektioner, så att fritidsbarnen kan använda lokalerna övrig tid.

Ytterväggarna är i grått tegel. Fönsterramarna är gula.

–Vi bygger enligt sunda hus, med miljöklassade produkter, säger Peter Ekegren.

Kalmarkonstnären Stina Siljing står för den konstnärliga utsmyckningen både ute och inne. Ett av verket, den snirkliga gröna växten Expansion, har under vintern visats i Rotundan. Peter Bergholm från Outside arkitekter ansvarar för utemiljön.

Fakta

Djurängsskolan

Djurängsskolan är både en förskola och en F-6 skola med plats för 130 barn i förskolan och 300 elever i grundskolan.

Det blir fyra förskoleavdelningar och elva klassrum.

Köket ska laga mat för upp till 710 personer, både till skolan och till förskoleskolor i närområdet.

Hansa Bygg bygger. Budgeten är på 104 miljoner kronor. Tengboms har ritat.

Den ursprungliga skolan byggdes 1969. 2016 beslutades om en ny skola, och eleverna evakuerades till Tullbroskolan. Den gamla skolan revs 2017.

Visa mer...