Här lagas mat för alla olika magar

Norrliden Artikeln publicerades
Mats Lindell, Sara Skansberg och Sousan Rezai, är några av de som jobbar i skolköket på Kalmarsundsskolan.
Foto:Linn Alvarström
Mats Lindell, Sara Skansberg och Sousan Rezai, är några av de som jobbar i skolköket på Kalmarsundsskolan.

I Kalmarsundsskolans kök lagas det dagligen 1 200-1 300 portioner mat. En stor del är specialkost.

"Det är glutenfri mat, laktosfri mat och fläskfri mat exempelvis," säger Mats Lindell, enhetschef kost, norra centralorten.

Det är lunchtid på Kalmarsundsskolan och matsalen börjar fyllas på av hungriga elever.

– Jag har jobbat inom skolkök i 32 år, det är många år, säger Stefan Blixt, ekonomibiträde, och ler.

Stefans uppgift är bland annat att hålla ordning där eleverna tar maten, att ta hand om disk och att finns till hands för kockarna. Han säger att ingen dag är den andra lik och att de flesta eleverna visar uppskattning för den mat de får.

– Men det är klart, det har inte alltid varit så här trevligt som det är nu. Under en period var det rätt stökigt. Kalmarsundsskolan har verkligen fått ett lyft och är nu bland de bästa i Kalmar, det märks även här i köket. Det är mycket lugnare nu, säger Stefan Blixt.

Mats Lindell har också stor erfarenhet av skolkök. Han har arbetat sedan 80-talet och sett förändringar, både i matsedeln och i miljön.

– Skolan är väldigt integrerad och vi lagar mycket specialkost. Det är en stor fördel eftersom eleverna får lära sig andra kulturer och dess mat, säger Mats Lindell.

– Vi lagar ju också glutenfritt och laktosfritt och så bakar vi allt bröd här på plats.

– Förr serverade vi ju maten, i dag får eleverna ta maten själva, säger Stefan Blixt.

Eleverna får vara med och tycka till om maten. Två gånger per termin hålls ett matråd med representanter från de olika årskurserna.

– Eleverna vill inte ha så mycket blandad mat. Och när det är önskevecka så vill de alltid ha tacos, säger Mats Lindell och ler.