Har skrivit om hur samhället byggdes

Fågelfors Artikeln publicerades

I hundra år ägde familjen Ekströmer bruket. Från ett litet järnbruk utvecklades ett företag med 500 anställda. Sen såldes fabriken. I boken Samhällsbyggarna berättar Fredrik Loberg om Fågelfors historia.

Mejeriet i Fågelfors.
Mejeriet i Fågelfors.

Fredrik Loberg är journalist och författare. Han har tidigare skrivit dramadokumentären Älskade Abbas, om hedersmordet på Abbas Rezai, dokumentären Håkan Juholt - utmanaren, om Juholts 305 dagar som partiledare, och Den nya radioaktiva världsordningen, om hur uranbrytningen påverkar de som lever där.

Han är numera frilansare efter många år som journalist på Östra Småland /Nyheterna. Han började som ungdomspraktikant och arbetade tillsammans med Håkan Juholt.

Om några veckor kommer boken Samhällsbyggarna, om hur ett helt samhälle med en modern snickerifabrik och en populär folkpark byggdes mitt inne i den småländska skogen.

Järnbruket anlades i mitten av 1700-talet. 1875 köpte Johan Melcher Ekströmer bruket, och omvandlade det till en snickerifabrik, och senare till en husfabrik. Sonen Thorsten tog över, och lämnade vidare till Melker, som 1975 sålde bruket till ett investmentbolag – som lade ner hustillverkningen. Trots att den stora arbetsplatsen lagts ner är ändå Fågelfors ett levande samhälle med affär, skola, bibliotek och folkpark. Och fortfarande finns industrier i Fågelfors.

Fredrik är uppvuxen nära husfabriken, och nyligen har han flyttat tillbaka till Fågelfors.

 – Jag minns hur arbetarna cyklade till och från fabriken.

Nu har han djupdykt in sin, och sin hemorts historia. Han har tillbringat många timmar med att läsa protokoll för att skriva om hur Fågelfors byggdes, inte bara industrin utan också ett helt samhälle med gator, folkpark, skola och fotbollsplan. Samhällsbygget gjordes av många, tillsammans.