Har städat naturen från skräp

Rockneby Artikeln publicerades
En glad patrull som städat vid Klumpudden,  Matilda Murak, Miriam Sveder, Lumei Johansson Starkl och Nikolina Einarsson.
Foto: Karin Asmundsson
En glad patrull som städat vid Klumpudden, Matilda Murak, Miriam Sveder, Lumei Johansson Starkl och Nikolina Einarsson.

En gammal cykelsadel, några flaskor, en stegräknare och metallskrot, det är några av sakerna som medlemmar i idrottsföreningen KRIK Rockneby plockade upp under lördagens strandstädning.

Totalt blev de sex stora svarta sopsäckar fulla med avfall, samt en lastpall, två och ett halvt däck och lite blandat farligt avfall.

Under våren ska ett antal föreningar städa längs med Kalmars kust. Först ut var KRKI i Rockneby, som fått en bit från Kalmarsundsleden norr om Klumpudden vid Törnerum upp mot Ljungnäs på sin lott.

Medlemmarna, i gula varselvästar och skyddshandskar samt rosa soppåsar plockade rent i och runt spåret.

– Vi har inte hittat jättemycket, men det är vissa ställen det ligger saker på, sa Nikolina Einarsson som ansvarade för strandstädningen

Någon har tappat eller slängt en stegräknare.  Matilda Murak stoppar den i sin rosa soppåse.
Någon har tappat eller slängt en stegräknare. Matilda Murak stoppar den i sin rosa soppåse.

Strandstädardagarna är en del av Kalmar kommuns projekt strandstädning, med målet att skapa bättre förutsättningar för renare stränder vid Kalmarsund. Projektet finansieras av Naturvårdsverket.

Föreningarna får 10 000 kronor var för jobbet.

– Det är mycket pengar för en liten förening, säger Nikolina.

KRIK Rockneby arrangerar tjejinnebandy, innebandy för alla åldrar samt blandade sporter för hela familjen. Föreningen har drygt 40 medlemmar. KRIK står för kristen idrottskontakt, och är en organisation med 150 avdelningar över hela landet.

Senare i vår ska Smedby scoutkår och Rockneby scoutkår städa Värsnäs, och Ljungnäs båtklubb städa vid Ljungnäs,.

Hagbyåns- Halltorpåns vattenråd ska röja upp vid Kolboda, och Norra Möres vattenråd, Rockneby ska städa vid Snärjebäckens mynning.

Projektet strandstädning fokuserar främst på platser som allmänheten har tillgång till, utöver de drygt 20 kommunala badstränder som kommunen redan sköter.

Den som stöter på skräp vid stranden kan använda Kalmar kommuns e-tjänst strandstädarkartan, där man fyller i vad man hittat och var, och sedan hämtas skröpaet av Kalmar kommun.