Här vill svenska folket helst ha sitt sommarställe

Kalmar län Artikeln publicerades
Ett skärgårdshus med havsutsikt i Skåne eller Bohuslän är vad svenska folket helst av allt vill ha.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Ett skärgårdshus med havsutsikt i Skåne eller Bohuslän är vad svenska folket helst av allt vill ha.

Svenskarnas drömfritidshus ska helst vara beläget i Skånes eller Bohusläns skärgård och bör ligga nära ett hav eller en sjö. Åtminstone om man ska lita på Svensk Fastighetsförmedlings nya undersökning.

Undersökningen ”Bobarometern 2018” är gjord av Svensk Fastighetsförmedling och genomfördes i juni. Den är representativ på riksnivå och totalt har 1 000 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien.

Enligt undersökningen vill det svenska folket mest av allt ha ett skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt. Det svarade hela 42 procent av de tillfrågade. På frågan om husets närmiljö så var närhet till havet eller en sjö det viktigaste kriteriet för hela 71 procent.

Vart själva huset ska ligga är oftast viktigare än huset i sig, eftersom det alltid går att förändra, och när svenskarna fick önska landskap så hamnade Bohuslän och Skåne högst upp på listan. Vårt landskap Småland kom på en delad sjätteplats tillsammans med Öland och Halland, där tio procent ville ha sitt fritidshus.

– De som letar efter ett fritidshus söker ofta efter en plats för avkoppling, men samtidigt är det få som önskar att det ska ligga på en enslig plats. Det ska vara enkelt att ta sig till fritidshuset och det får gärna finnas en strand, matbutik eller café i närheten. Många vill ha tillgång till samma bekvämligheter i sitt fritidshus som man har hemma, vilket gör att allt fler människor även kan tänka sig att köpa en lägenhet som fritidsboende, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Det som svenska folket inte vill ha enligt undersökningen är en sekelskifteslägenhet med stuckatur och kakelugn eller en modern lyxsvit högst upp i en skyskrapa. Fritidshuset ska heller inte ligga i en miljö med stadspuls och i synnerhet inte i Medelpad.

Topplista

1. Skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt (42 %)

2. Röd stuga i skogen med vita knutar (22 %)

3. Nybyggd villa med altan och pool (8 %)

4. Fiskebod med båtdäck och brygga (7 %)

5. Sportstuga i fjällen med bastu och öppen spis (6 %)

Visa mer...