Hårda vindar och rekordhögt vatten

Länet Artikeln publicerades
Många sjönära fastigheter översvämmades av havsvatten.
Foto:Ulrika Bergström
Många sjönära fastigheter översvämmades av havsvatten.

Stormbyar, snö, ishalka och rekordhögt vatten drabbade länet under onsdagen.

Klass 2-varning med risk för stormbyar på 25 meter per sekund utfärdades av SMHI för Öland. Strax före klockan 10 beslutade KLT att sluta köra bussar över Ölandsbron och en stund senare uppmanades vindkänsliga fordon att inte åka över. Vid 14-tiden återupptogs busstrafiken men Trafikverkets allmänna uppmaning kvarstod.

Vid 14.30-tiden på onsdagen var runt 1550 hushåll i Kalmar län utan ström enligt Eon, varav 500 på Öland.

I Borgholm var hamnen avstängd och vattnet nådde ända upp till Societetsparken. Mejeriviken var översvämmad.

  – Vi har aldrig haft så mycket vatten förut, sade Hans Johannesson vid Borgholms Energi till Ölandsbladet.

  Även längs fastlandskusten stod vattnet betydligt högre än vanligt och läsare som hörde av sig till tidningen sade att de aldrig varit med om något liknande.

  Klockan 09.24 larmades om att en bil hamnat i vattnet vid Södra Dragsviken, Rockneby. En äldre man körde på den översvämmade vägen då fordonet gled av och hamnade 50 meter ut i vattnet. Räddningstjänsten kunde rädda mannen, som var nedkyld men i övrigt oskadd då han fördes till sjukhus.

  Räddningstjänsten uppmanade alla fastighetsägare med källare att se om dessa och ta bort, alternativt höja upp, saker som ligger på golvet. Detta på grund av risk för översvämning.

  Från hela länet kom under förmiddagen rapporter om träd som hade ramlat över vägar och stoppat trafiken. Det skedde i bland annat Misterhult, vid rastplatsen Emån, Åfors, Färjestaden, Löttorp och på Tokö. På Rönnbärsvägen i Oskarshamn riskerade vid 09.40-tiden ett träd att falla över ett hus.

  Även några bilolyckor inträffade i morgontrafiken. I Emmaboda orsakades olyckan av att bilen gled in i ett träd som låg över vägbanan. Trafikverket varnade för halt väglag.

  Vid 10.30-tiden var det begränsad framkomlighet på RV25 mellan Trekanten och Smedby efter en olycka med en hästtransport. Samtidigt tog en 17 meter lång båt in vatten i gästhamnen i Påskallavik.

  När det började närma sig lunch hade antalet larm minskat märkbart och situationen hade lugnat ned sig. Enligt Ölandsbladet hade vattnet börjat sjunka undan i översvämningsdrabbade Borgholm.

  Problem med vägar avstängda på grund av översvämning kvarstår under eftermiddagen. Vattenskadade byggnader kommer resultera i stora materiella kostnader.