Buskage skövlades mitt under fåglarnas häckningstid - igen

Kalmar Artikeln publicerades
En ensam fågel i ett av de kvarvarande buskagen.
Foto: Anton Hansson
En ensam fågel i ett av de kvarvarande buskagen.

Kalmar kommun gör det igen. Hasselsnåret vid Skogstorps skjutbana har nästan helt mejats ner, mitt under fåglarnas häckningstid. Arbetet stoppades dock under onsdagsmorgonen efter raseri bland kommuninvånare på Kalmars Facebooksida.

Under tisdagskvällen skrev kommuninvånaren Anders Brorsson ett upprört inlägg på Kalmars Facebooksida. Han la ut bilder på hasselsnåret vid Skogstorps skjutbana, där man kunde se en skördare skövla fram, och skrev: ”Bra jobbat Kalmar kommun. Fäller en massa hassel-snår mitt under fåglarnas häckningstid. I detta snår finns bland annat häckande näktergal, gärdsmyg, härmsångare, lövsångare, törnskata med mera”. Många andra kommuninvånare upprördes också och kommenterade inlägget och för ovanlighetens skull var alla rörande överens. ”Hur sjutton tänkte de här? Har de ingen kunskap alls!” skrev en. ”Har människor ingen känsla för naturen? Fruktansvärt” skrev en annan.

En tredje drog en parallell till den händelse som inträffade våren 2014, då kommunal personal påbörjade röjning i slånbärssnåren vid Långviken, där näktergal och andra fåglar häckade. De närboende och även de som beordrats utföra jobbet blev då tveksamma när de upptäckte att fågelbon strök med i arbetet. Då var dock skadan redan skedd.

– När jag såg det här igår (tisdag, reds. anm) så tänkte jag först ”vad fan håller han på med?”, jag vet ju som gammal fågelskådare att det är mycket fågelliv där, säger Anders Brorsson.

– Det är uppskattningsvis en fjärdedel kvar av hasselsnåret nu, säger Anders Brorsson under onsdagsmorgonen då arbetet stoppats.
Foto: Anders Brorsson
– Det är uppskattningsvis en fjärdedel kvar av hasselsnåret nu, säger Anders Brorsson under onsdagsmorgonen då arbetet stoppats.

Förutom fåglarnas välbefinnande i tankarna så skriver många i Kalmargruppen om hur dumt det är att göra detta nu i torkans tider. ”Det behövs inte många gnistor för att sätta fyr på snåret” skriver en och ”Det räcker ju bara att titta på gräset så brinner det” skriver en annan.

Sedan onsdagsmorgonen är dock arbetet stoppat i samråd med Kalmar flygplats, skriver Benny Wennberg, förvaltningschef på Serviceförvaltningen i Kalmar, i Facebookgruppen.

Anledningen till att hasselsnåren vid Skogstorps skjutbana mejades ner är för att vegetationen är för hög och det påverkar signaler mellan flygplatsen och flygen. Åtgärderna påbörjades redan i vintras men fick då avbrytas eftersom det blev för blött i markerna och först nu har alltså arbetet påbörjats igen. Och stoppats.

– Jag trodde inte när jag skrev inlägget på Facebook att det skulle få sådan spridning och så mycket uppmärksamhet. Det var en liten chock. Men det är väldigt skönt att det ledde till något bra och att arbetet nu är stoppat, säger Anders Brorsson.