Hästägare varnas om foderbrist

Kalmar Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Lindah Tisjö
Arkivbild.

Hästägare uppmanas till att göra en plan för hur de ska få foder till hästarna i vinter. Läget är allvarligt, menar länsstyrelsen.

Torkan och de minskande skördarna ställer inte bara till det för bönderna. Även hästägare lär få svårt att skaffa foder till sina djur inför vintern.

Via sin Facebooksida uppmanar nu länsstyrelsen hästägare att göra upp en alternativ plan.

– Man måste tänka på att den man vanligtvis köper av kanske kommer tvingas att prioritera sina egna djur, säger Karin Bergman, stabschef vid länsstyrelsen.

Hon tipsar också om att man kan få hjälp i sociala medier. På Facebook finns exempelvis gruppen ”Foderhjälpen 2018”.

Jessica Schenk är foderhandläggare på Jordbruksverket. Hon menar att ett alternativ är att hästägarna själva importerar foder, främst från andra EU-länder. Då krävs att man först registrerar sig som foderföretagare. Dessutom måste man kontrollera att den man köper av också är registrerad.

– Sedan kan det också vara klokt att titta på andra alternativ till grovfoder, säger Jessica Schenk.

Exempelvis kan helsädesensilage, havrehö eller betfiber fungera som komplement till det man har lyckats få tag på.

Att själv importera foder från utlandet kan förstås bli kostsamt. I dagsläget ser både Jordbruksverket och regeringen över möjligheten till ekonomiskt bidrag till lantbrukare för transport av foder.

Hur det kommer att bli för just hästägare är dock fortfarande oklart.

Något oväntad hjälp kan dessutom en del av landets golfbanor bidra med. Omkring 75 klubbar runtom i Sverige ställer upp och slår det gräs som finns utanför själva spelytorna.

– Vi pratar inte om superkvalitet för foder, men i det här läget fungerar det utmärkt, säger Peter Edman, bankonsulent på Svenska Golfförbundet.

En lösning som kanske går att använda även i framtiden.

- Vi behöver slå den här högruffen även normalår, så kan sommarens samarbeten med lantbrukare fortsätta så är det bra, säger Peter Edman.