Hedh fick ovärderlig forskning stulen

Kalmar Artikeln publicerades
Linus Hedh är en mycket känd person i fågelkretsar i Kalmar och på Öland.
Foto: Johanna Eriksson
Linus Hedh är en mycket känd person i fågelkretsar i Kalmar och på Öland.

Ett års forskning försvann för Linus Hedh, 30, son till tidigare EU-parlamentariker Anna Hedh (S), Kalmar. Doktoranden och fågelexperten vädjar nu till den som stal materialet att lämna tillbaka det.

Linus Hedh har varit mycket aktiv i fågelkretsar i Kalmar och på Öland. Nu har han emellertid lämnat våra trakter och är forskare vid universitetet i Lund. Där har han under ett års tid loggat rörelsemönstret hos flyttfåglar, forskningen ar fokuserat på Större strandpipare.

Strax innan helgen packade han forskningsresultaten från Norrland i sin ryggsäck för att åka söderut.

På nattåget ställde han det 100 liter stora och 40 kilo tunga bagaget på en hylla eftersom det var för stort att ha i kupén. När han skulle byta tåg i Hallsberg upptäckte han emellertid att ryggsäcken var borta.

– De tre loggarna skulle användas till avhandlingen, men nu kommer jag inte att kunna skriva den, säger han till SVT Örebro.

Hedhs avhandling handlar om hur långt fåglar flyttar och hur ofta de landar.

Förutom forskningsmaterialet fanns det i ryggsäcken även kläder, tält, dunjacka och annan utrustning för 47 000 kronor.

Men det är forskningsresulatet som är viktigast att återfå, menar han.

Stölden polisanmäldes och information lades också ut på Facebook. En väktare har också hittat ryggsäcken i ett parkeringshus i Örebro.

Men den var tom.

Linus Hedh hoppas nu att den som stal innehållet ska vara hygglig nog att i alla fall skicka materialet på flyttfåglar, som ligger i en speciell låda, till hans adress i Lund. Det finns inget värde i det för någon annan än den som arbetat med forskningen, menar han.