Hedh stödjer Naraghi i strid om arvsvinst

Kalmar län Artikeln publicerades
EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) stödjer Laila Naraghis (S) förslag i striden om fördelningen av den så kallade arvsvinsten i pensionssystemet.
Foto: Tomas Löwemo
EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) stödjer Laila Naraghis (S) förslag i striden om fördelningen av den så kallade arvsvinsten i pensionssystemet.

Nu ställer sig också EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) och S-kvinnorna bakom Laila Naraghis (S) motion om att fattigpensionärerna ska få dela den så kallade arvsvinsten i pensionssystemet.

Länets S-ledning vill inte ge motionen ett positivt svar och frågan förväntas bli brännhet på lördagens distriktskongress i Kalmar.

– Jättebra och viktigt förslag som vi S-kvinnor ställer oss bakom, inte minst för att vi vet att det är kvinnor som drabbas värst. Idag får kvinnor i snitt 6000 kr mindre i pension än män, i månaden! Bra motion från Laila Naraghi och S i O-hamn, hoppas motionen går igenom, skriver Anna Hedh på Facebook.

Som vår tidning berättat tidigare har flera ledande socialdemokrater uttryckt sitt stöd för motionen. Bland dem omsorgsnämndens ordförande i Kalmar Michael Ländin, riksdagskandidaten Björn Petersson och Micke Lång ordförande för partiet i Hultsfred.

De stora pensionärsorganisationerna, som ursprungligen tog initiativet är också positiva.

Motionen går i korthet ut på att de fattigaste pensionärerna ska få dela på de 16 miljarder som tillförs pensionssystemet när det inte görs utbetalningar till de blivande pensionärer som avlider innan de fått sin första utbetalning. Idag fördelas de pengarna bland andra pensionärer i samma åldersgrupp.

Om arvsvinsten går till de fattigaste, påverkar det alltså andra pensioner. Det är denna effekt distriktsledningen är orolig över när man inte vill gå vidare med förslaget.

Bland de motioner som distriktsledningen bifall för finns en om att inkludera ansökan om bostadstillägg för pensionärer i deklarationen. Man vill också att Sverige ska signera och ratificera FN:s kärnvapenförbud samt införa förbud mot införsel av kärnvapen i Sverige.

Länets S-ledning ställer sig också positiv till att införa ett nationellt minnesmonument över folkmordet i Srebrenica.

Av totalt åtta motioner till distriktskongressen kommer fem från Oskarshamn, och en vardera från Västervik och Norra Ölands Arbetarekommuner.