Kajsa Hedin (M): Onödigt att lägga miljoner på en promenad

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Åtta år gamla skisser på Tjärhovspromenaden.
Foto: Atrio
Åtta år gamla skisser på Tjärhovspromenaden.

Det är fel att lägga nästan tio miljoner kronor på en promenad, när man måste kämpa med att hitta pengar till en ny simhall. Det menar Kajsa Hedin (M).

– Vi kan inte lägga det där extra nu. Det gör man om man har pengar över, menar hon.

Under tisdagen beslutade planutskottet i Kalmar att gå vidare med det anbud som NCC lämnat in, för att bygga en ny promenadslinga ut mot Lotsutkiken. Den ska byggas utanför muren, i armerad betong.

Kajsa Hedin hickade till när hon såg prislappen.

– Det är 8,5 miljoner kronor, plus en summa för oförutsedda kostnader. Det här är en komplicerad sak att bygga, att lägga en promenad utanför muren. Jag tror det kommer att kosta nio miljoner, kanske tio.

I sak tycker hon att promenaden är ett trevligt inslag i stadsbilden.

Men det är inte läge att bygga sådant, som är grädden på moset, just nu, menar hon.

– Vi har en simhall, en ishall och skolor att bygga. Jag föreslog att vi skulle avbryta upphandlingen.

En förslagsbild med badbryggor.
Foto: atrio
En förslagsbild med badbryggor.

– Jag förstår att de tycker det är häftigt att man kan ta cykeln till Lotsutkiken. Men vi har många häftiga saker i Kalmar. Vi kanske ska nöja oss där. Vi har haft mycket turister. Vi kanske ska fundera på bevarandet av staden, och inte bara göra mer. Man kan fundera på hur mycket man kan sminka staden.

När det först pratades om promenaden skulle den ha kostat 3,5 miljoner kronor. Sedan höjdes prislappen till drygt åtta miljoner kronor. Nu blev det ännu dyrare ändå.

– Då borde det ringa varningsklockor. Det här är invånarnas pengar. Vi måste fundera på hur vi hanterar dem.

Och vill man ha en cykelväg ut kanske man kan göra det på annat sätt. Varför inte måla in en cykelbana på vägen? undrar hon.

– Det borde man ha gjort redan nu.

Tjärhovspromenaden lanserades av Destination Kalmar 2011, och förutom ett promenadstråk pratades det också om Kalmar havsbad, med 400 kvadratmeter badbryggor och omklädningsrum.