Helt mörkt i en vecka i centrala Kalmar

Trädgårdsgatan Artikeln publicerades
Gatubelysningen på Trädgårdsgatan i Kalmar har inte fungerat på en vecka. Otryggt och farligt, tycker många.
Gatubelysningen på Trädgårdsgatan i Kalmar har inte fungerat på en vecka. Otryggt och farligt, tycker många.

Delar av de centrala gatorna Trädgårdsgatan och Fredriksskansgatan i Kalmar har varit lagda helt i mörker i en vecka. Området vid Stagneliusskolans matsal, som betraktas som ett riskområde, har inte haft någon belysning alls.

– Det talas så mycket om trygghet och så låter man de här mycket trafikerade områdena ligga helt sotsvarta, säger debattören Jan-Ingemar Lundström.

– Det är rent livsfarligt när cyklister och gående ska samsas i mörkret och att cyklisterna söker sig ut i den mer upplysta Fredriksskansgatan gör det inte säkrare.

Han menar att det också finns en trygghetsaspekt i det hela, att gå hem sent på kvällen i det helt nedsläckta området skapar knappast någon trygghetskänsla.

Håkan Olofsson, som är ansvarig på Kalmar kommun, säger att han inte kan ge någon prognos på när ljuset ska komma tillbaka.

– Jag fick kännedom om detta för två dar sedan och gjorde då en anmälan. Då har entreprenören normalt två veckor på sig att åtgärda felet.

– Efter att ha uppmärksammats på att det handlar om ett större område har jag ökat prioriteringen på felsökningen och nu har man tre dagar på sig att lösa problemet. Men sedan vet man ju aldrig hur lång tid det tar och hur omfattande problemet är.

Kalmar Energi var och felsökte gatlyktorna på torsdagseftermiddagen. Och på kvällen så var lamporna i gång igen.