Hemtjänstens personalkontinuitet ökar

Kalmar Artikeln publicerades
En omsorgstagare möter idag sju stycken färre hemtjänstmedarbetare jämfört med för fyra år sedan. (Bilden: Parsa Hadesi är en läkarstudent som jobbade inom Rocknebys hemtjänst i somras)
Foto: Lindah Tisjö
En omsorgstagare möter idag sju stycken färre hemtjänstmedarbetare jämfört med för fyra år sedan. (Bilden: Parsa Hadesi är en läkarstudent som jobbade inom Rocknebys hemtjänst i somras)

En omsorgstagare mötte för fyra år sedan cirka 19 olika hemtjänstmedarbetare inom en tvåveckorsperiod. Nu är siffran nere i 12. Kalmar kommun når sitt bästa resultat någonsin i den nationella mätningen av personalkontinuitet inom hemtjänsten.

Ett av Socialstyrelsens kvalitetsmått är just antalet personal som en omsorgstagare möter i hemtjänsten och personalkontinuitet väger tungt när kundnöjdheten utvärderas.

– Personalkontinuitet är en oerhört viktig trygghetsfaktor för våra äldre och en väsentlig parameter när vi fortsätter målsättningen att nå topp 30 i Sverige. Vi är jätteglada för förbättringen, säger Michael Ländin (S), omsorgsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

I årets resultat, som baseras på siffror från 2017, låg Kalmar på 12 medarbetare - vilket är tre bättre än föregående år och lika många bättre än rikssnittet.

Inom hemtjänsten i Kalmar kommun har flera olika utvecklingsarbeten startats sedan det svaga resultatet 2014, då siffrorna låg på 19 medarbetare. En helt ny kontinuitetsprocess med fokus på planering har arbetats fram och implementeras för fullt av omsorgsförvaltningen.

– Vi ser nu att vårt utvecklingsarbete inom kontinuitet och planering har gett resultat, vilket känns mycket glädjande. Det här ska vi fira inom hela förvaltningen, säger Mattias Ask, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen, i samma pressmeddelande.

Fakta över tid

Antal medarbetare en omsorgstagare möter i hemtjänsten

2018: 12 medarbetare

2017: 15 medarbetare

2016: 15 medarbetare

2015: 17 medarbetare

2014: 19 medarbetare

(Gäller under en 14-dagarsperiod)

Visa mer...