Regionrådet får toppjobb på SKL

Kalmar län Artikeln publicerades
Anders Henriksson (S).
Foto: Lotta Zaar
Anders Henriksson (S).

Anders Henriksson (S) tar med största sannolikhet över som andre vice ordförande i SKL, en av de politiskt tyngsta posterna i Sverige. Redan nu har jakten efter en ny ordförande i regionen startat.

– Det är oerhört kul. Det ska bli väldigt spännande.

1 december är tanken att han börjar nya jobbet i Stockholm. Arbetet med att hitta en ny ordförande för regionstyrelsen har redan påbörjats.

– Den processen påbörjades direkt, berättar Henriksson.

När Lena Micko nyligen blev civilminister öppnades en lucka i SKL, medlemsorganisationen för Sveriges kommuner och landsting. Många tippade rutinerade Anders Henriksson som den självklara efterträdaren. Han har tidigare varit vice ordförande i SKL.

Det tyckte Socialdemokraternas verkställande utskott också. De nominerade på fredagen Anders Henriksson till andre vice ordförande för Sveriges kommuner och landsting (SKL). Henriksson ersätter därmed Lena Micko (S), som nyligen utsågs till civilminister.

Därmed är det inte mycket mer än en formalitet innan SKL utser Henriksson till ordförande under mötet 25 oktober.

Från partikansliet i Stockholm öser man också lovord över Henriksson. Ord som ”förstklassig kompetens” nämns. Och att han suttit i regionen 18 år, varav 13 som ordförande.

– Det var på många sätt ett självklart val. Anders är en av våra mest erfarna regionpolitiker och har suttit i SKL:s ledning i flera år. En av våra viktigaste prioriteringar är att stärka välfärden i landets kommuner och regioner och där kommer Anders spela en viktig roll, säger Lena Rådström Baastad (S), Socialdemokraternas partisekreterare.

– Jag är självklart hedrad och jag kommer ta mig an uppdraget med både entusiasm och ödmjukhet. Jag ser fram emot att få möjligheten att arbeta tillsammans med politiker från kommuner och regioner runt om i Sverige, säger Anders Henriksson.

Henriksson befann sig under fredagen i Stockholm. Där kommer han att tillbringa mer tid framöver. Att vara andre vice ordförande för SKL är ett heltidsjobb.

Kommer du att lämna Kalmar?

– Min tjänsteort blir Stockholm, men jag kommer att finnas kvar i Kalmar. Jag slutar som regionstyrelsens ordförande men jag kommer att sitta kvar i regionfullmäktige som ledamot.

Han kommer nu att vara med om att lägga sin kanske sista budget i regionen, innan han går till SKL.

Vad vill du göra i SKL?

– Mycket fungerar bra, men den demografiska utvecklingen gör att det finns jätteutmaningar. Kommunerna och regionerna behöver ekonomiska förutsättningar, förklarar han.

I Kalmar har de svårt att få ihop en budget nästa år.

– Finansieringen är en stor fråga för alla kommuner och regioner. De brottas med ekonomin, säger Henriksson.

Henriksson blir i och med detta gruppledare för Socialdemokraterna i SKL.