Historisk vandring i ett levande Norrliden

Norrliden Artikeln publicerades
Gunnar Magnusson var stadsarkitekt när bostäderna i Norrliden byggdes. Han ledde truppen under den historiska vandringen.
Foto:Linn Alvarström
Gunnar Magnusson var stadsarkitekt när bostäderna i Norrliden byggdes. Han ledde truppen under den historiska vandringen.

Från början fanns här bara åkermark och landsbygd, men för 50 år sedan växte stadsdelen Norrliden upp och i dag är det ett bostadsområde för nära 4 000 personer.

Det småduggar lite och luften är råkall. Men inne i bystugan på Smålands Lejons gata är det varmt och skönt och det doftar pepparkakor, bullar och glögg.

– Vi träffas och fikar här varje onsdag. Men i dag är det lite extra speciellt, säger Emma Westergren, som är mötesplatssamordnare vid socialförvaltningen.

Stugan har nyligen fått en bit historik uppsatt på väggen. Här kan man se hur området har vuxit fram under årens lopp. Och i samband med invigningen av utställningen fick alla som ville följa med på en historisk vandring tillsammans med Gunnar Magnusson. Det var nämligen han som var stadsarkitekt när Norrliden skulle byggas.

– Området byggdes för 50 år sedan. Från början ville man att det skulle vara trevåningshus här, men jag lyckades få ner det till två våningar och det är jag nöjd med, säger Gunnar Magnusson.

– Jag minns att det bara var åkermark här förut. Vi byggde hus här på området då, säger Gunilla Farcas, som bott i Norrliden i stora delar av sitt liv.

Vandringen hade några dramainslag. Tre killar från mellanstadiet på Kalmarsundsskolan bar tidstypiska kläder och agerade arbetare åt Rickard Allgårdh, affärsmannen som samlade på lyktstolpar. Det var också hans torp "Villa Norrliden" om gav namn åt stadsdelen.

– Vi ska putsa lyktorna och måla de i guld så att vi kan sälja de dyrt till rika människor, säger Masror Milat.

– Syftet med det här är att de som bor här ska få kunskap och en känsla för platsen man bor på och att man ska känna en stolthet, säger Emma Westergren.

– Jag trivs här. Det är nära till vattnet och många kompisar bor här, säger Lisa Sandholm, som går i femte klass.