"Hittade dynamit i källaren hos svärmor"

Länet Artikeln publicerades
Under amnestin för explosiva varor har många hört av sig om gammal dynamit, som i en del fall har legat och samlat damm i flera decennier. Det berättar polisens presstalesperson Robert Loeffel.
Foto: Montage: TT/Staffan Lindbom
Under amnestin för explosiva varor har många hört av sig om gammal dynamit, som i en del fall har legat och samlat damm i flera decennier. Det berättar polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Några veckor in i amnestin för explosiva varor har polisen tagit emot ett 20-tal anmälningar från länet.

– Just nu har vi fyra ärenden vi ska titta på, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Det handlar bland annat om ett kilo sprängmedel i Rockneby som någon vill bli av med, ett annat ärende gäller ammunition i Västervik.

– I Mörbylånga hittade anmälaren dynamit i källaren hos svärmor, fortsätter Loeffel.

Det fjärde aktuella ärendet rör en granat som hittats i ett hus, även det på södra Öland. Explosiv eller ofarlig vet man först när den har undersökts.

– Det viktigaste är att man inte själv tar med sig föremålet in till polisstationen, förmanar Robert Loeffel. Ring oss, så åker en patrull ut och gör en bedömning.

Är föremålet uppenbart ofarligt tar patrullen det med sig direkt. Är läget mer osäkert så kontaktas bombtekniker som får se bilder på föremålet och utifrån det avgör om de behöver åka dit eller om patrullen på egen hand kan frakta det till polishuset.

– Bombgruppen far nog runt ganska mycket just nu!

Totalt har 20 ärenden registrerats i länet, sedan amnestin drog igång den 15 oktober. Framför allt handlar det om dynamit, ibland flera decennier gammalt, som privatpersoner vill bli av med. Inte sällan hittas sprängämnen i samband med exempelvis dödsbon.

– Här är en person som hittat fem dynamitgubbar i sin pappas gamla hus som har stått tomt, läser Loffel i polisens hanteringssystem.

I länet är det inget utöver det vanliga som har dykt upp, än så länge, men det har det på annat håll i landet.

– Jag har hört talas om misstänkta stridsvagnsminor, men vet inte om de var farliga eller ej, säger Robert Loeffel.

Amnestin pågår fram till 11 januari. Under den tiden har du möjlighet att bli av med explosiva varor utan risk för rättslig påföljd, även om ditt innehav skulle vara olagligt.