Hockeysponsor har bas på Seychellerna

Kalmar Artikeln publicerades
Stefan Sandström, vd Kambua, och Tobias Johansson, ordförande Kalmar HC.
Foto:Kalmar HC
Stefan Sandström, vd Kambua, och Tobias Johansson, ordförande Kalmar HC.

Kalmar HC:s nya storsponsor Kambua International är registrerat i skatteparadiset Seychellerna. Anledningen är det svenska spelmonopolet.

Det visar en granskning som P4 Kalmar gjort.

Att företaget är registrerat i ett skatteparadis beror på de svenska reglerna.

– Det är vi av samma anledning som för alla andra bolag i den här branschen. Det finns ett svenskt spelmonopol, eller har funnits i alla fall, men nu börjar det luckras upp. I oktober flyttar vi till Malta, säger Stefan Sandström som är grundare och vd för Kambua till P4.

I början av veckan berättade Östra Småland att Kambua går in i Kalmar HC med ett sjusiffrigt belopp.

– Det är den största sponsorn i Kalmar HC:s historia och jag kan inte nog understryka vikten av deras satsning, sa Kalmar HC:s ordförande Tobias Johansson.

Pengarna i kontraktet är helt riktade till att stärka a-lagstruppen och lyfta Kalmar HC till hockeyettan.

Det är Stefan Sandström som jobbar med Kambua i Kalmar som har tecknat avtalet med Kalmar HC.

– Det är klart att vi vill komma åt pr men framför allt vill vi stärka hockeyn i Kalmar så att de blir ett attraktivt lag, sa Stefan Sandström till Östra Småland.

När vår sportredaktion frågade om att företaget förekommer i diskussioner om blufföretag blev svaret från Sandström att:

– Vi har funnits i sju år och jobbar med världens största bank. Vi är ett stabilt seriöst bolag och hade inte funnits om vi inte hade skött oss. Jag är ganska van att få den här typen av frågor och det är väl ingen hemlighet att vi har konkurrenter som inte tycker om oss. I våra kundenkäter är 99,5 procent mycket nöjda.

Han har enligt granskningen i P4 ett annat företag och där arbetar ungefär tio personer. Detta är ett svenskt aktiebolag och både han och de anställda betalar skatt på vanligt sätt via detta företag. När det gäller pengarna som cirkulerar inom Kambua International är det dock andra regler.

– De pengarna är redan beskattade av respektive bolag i Europa, på samma sätt som när du vinner på någonting i Sverige, säger Sandström till P4.