Högg med svärd mot poliser – åtalas för mordförsök

Kalmar Artikeln publicerades
Svärdet är 90 centimeter långt, och ”torde vara ett livsfarligt stickvapen”, enligt de kriminaltekniska undersökningen.
Foto: Polisen
Svärdet är 90 centimeter långt, och ”torde vara ett livsfarligt stickvapen”, enligt de kriminaltekniska undersökningen.

Mannen högg mot poliserna med ett samurajsvärd. Nu åtalas han för försök till mord alternativt försök till grovt våld mot tjänsteman.

Polispatrullen skulle skjutsa mannen till psykakuten. Han mådde inte bra och hade slagit sönder sin lägenhet. Anhöriga hade varit oroliga, och han hade troligen inte tagit sin medicin på ett tag,

Men han högg med ett svärd och inte förrän en av poliserna sprejat med pepparsprej kunde han gripas. I samband med gripandet skar han upp ett sår vid halsen och fördes med ambulans till sjukhus.

Mannen nekar när han förhörs två och en halv månad efter händelsen. Han säger att han vaknade av att någon tar sig in i lägenheten, att han fick tårgas skickad mot sig och att en stor bjässe kickat ner honom på golvet. Han säger att han var rädd och ledsen, och mådde riktigt dåligt, och att han är en fridens man. Han säger också att han pausat med sina mediciner för att de inte hjälpte.

Förutom poliserna var en läkare med. Läkaren berättar att mannen var blek och utmärglad och att det inte gick att kommunicera med honom. Läkaren uppfattade honom som psykotisk. Han var extremt rädd och orolig och eftersom han var så förvirrad och rädd kunde han inte ta till sig det polisen sa till honom.

Poliserna och läkaren berättar om en kaotisk lägenhet, med kläder och bråte överallt, där det är svårt att tro att någon kan bo. När mannen fick klart för sig att han skulle åka till psyket drog han upp ett svärd. Den ena polisen drog sitt tjänstevapen och skrek att mannen skulle släppa svärdet. Han släppte inte, utan gjorde utfall.

”Det var en väldigt trängd situation när utrymmet var så litet och oframkomligt”, säger kollegan, som sprejade honom i ansiktet med pepparsprej.

Efter några sekunder släppte han svärdet. De båda poliserna slängde sig över honom, och de fick kämpa för att hålla ner honom. Efter en stund kunde de kalla på förstärkning. Då upptäcktes ett blödande sår vid nyckelbenet, troligen orsakat av en trasig glasburk.

Mannen fördes med handfängsel, benlås, fotfängsel och spottluva till akuten, där han var våldsam tills han sövdes. Senare överfördes han till psykiatrisk vårdavdelning.

Kriminalteknikern som undersökt svärdet menar att det kan vara ett livsfarligt stickvapen, och att hugg med klingan skulle kunna orsaka mycket svåra och eventuellt dödliga skador.