Högt fall men mjukt nedslag

Kommentar Artikeln publicerades

De som faller från hög höjd faller tungt. Samtidigt tar det ett bra tag innan de slår i backen, på riktigt. Innan den riktiga kraschen fångas de upp av maktens stora brandsegel.

Fråga Stefan Carlsson, tvåa på Maktlistan förra året.

Ena dagen landshövding med tjusigt residens och tjänstetelefon. Andra dagen tvingad att löpa gatlopp som allmän driftkucku och snuskgubbe efter att ha använt sagda telefon till nattliga sexsamtal för mycket stora belopp.

En tuff tid, rent personligt, med all säkerhet, som knappast kompenseras av en något oväntad hyllning från regionens bönder några månader senare.

Men ekonomiskt händer inget alls. Månadslönen på 90 000 kommer fortfarande punktligt den 25:e och han får ett nytt jobb med tjänsterum och tillhörande telefon på Finansdepartementet.

Länsstyrelsen, som i praktiken blivit lurad på stora belopp av sin chef väljer att inte polisanmäla.

Tänk om en underordnad tjänsteman på länsstyrelsen gjort samma sak, dröjt sig kvar när alla gått hem och använt länsstyrelsens tjänstetelefon till att ringa sexsamtal för 16 000 kronor. Tror ni han blivit omplacerad med bibehållen lön och tillsagd att aldrig göra så mer. Eller hade det blivit polisanmälan och en spark i baken på direkten.

Jag håller en slant på det senare. Det dröjde inte många dagar innan busschauffören på norra Öland som misshandlade en passagerare fick avsked av sin arbetsgivare.

Det händer alltså en hel del i toppen på Maktlistan i år. Vi överraskar knappast någon genom att redan nu avslöja att förre landshövdingen inte finns på plats två bland länets mäktigaste det här året.

Det är lite turbulent på listan i år. Sex personer finns inte länge med bland de mäktigaste 50. Fyra är män och två är kvinnor. De ersätts av lika många nya makthavare, tre kvinnor och tre män. Det betyder länet har fått en något bättre könsfördelning könsmässig fördelning av inflytandet. Nu är nästan en tredjedel av de som har den riktiga makten i Kalmar län kvinnor.

Åldersmässigt sker också en viss föryngring, även om de som återkommer på höga positioner blivit ett år äldre än sist.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.