"Hon mötte patriarkatet vi lever i med starkt mod och stor övertygelse"

Kalmar Artikeln publicerades
Amerikanen Michael Sharp mördades samtidigt som Zaida. Hans föräldrar hade rest från Kansas för att delta i begravningen i Kalmar. Deras son begravdes 15 april. 9 bilder
Foto:Eric Arenius
Amerikanen Michael Sharp mördades samtidigt som Zaida. Hans föräldrar hade rest från Kansas för att delta i begravningen i Kalmar. Deras son begravdes 15 april.

– Jag lovar att fortsätta hennes arbete för en bättre värld.

Det sa Elizabeth Morseby i talet till sin storasyster Zaida Catalán som mördades när hon var på FN-uppdrag i Kongo som människorättsexpert.

Kärlek och rättvisa stod i fokus under Zaida Cataláns begravning i Kalmar domkyrka på fredagen. Kyrkan fylldes av sörjande människor från flera olika länder. Under sitt 36-åriga liv hann juristen Zaida arbeta för mänskliga rättigheter i Afghanistan, Mellanöstern och Kongo. Hon hade själv en fot i Chile och enligt minnestalen under begravningen var Zaida tidigt mån om att förändra världen till en bättre plats där fred, kärlek och rättvisa råder.

– Vi växte båda upp i små samhällen i den småländska skogen och kände utanförskapet, sa Zaidas vän Rusen Campolat. Vi upplevde båda hur samhället ville tala om för oss hur vi skulle vara som flickor och även som kvinnor.

Hon beskrev Zaida som en stor feminist.

– Hon mötte patriarkatet vi lever i med starkt mod och stor övertygelse. Hon var miljöaktivist, humanist och politiker, men viktigast av allt en underbar dotter, syster och min själasyster. Jag är tacksam och glad över det systerskap vi delade. Du gjorde mig till en bättre kvinna och människa.

Zaidas lillasyster Elizabeth Morseby beskrev hur Zaida blev som en beskyddande och kärleksfull extramamma.

– Hon var och är min förebild i såväl andliga som politiska frågor. Hon fick viktigare uppdrag ju äldre hon blev och i sitt arbete för att göra världen bättre hade hon "no time for bullshit". Hon förstod att livet var en andlig resa och jag lovar att fortsätta hennes arbete.

Zaidas mamma Maria Morseby tackade alla som kommit för att hedra Zaida och ta farväl av henne.

– Jag lämnade Kongo men en bit av mitt hjärta är kvar där, så sa Zaida efter att hon varit där första gången.

FN:s säkerhetsråd har hållit en tyst minut för att hedra Zaida och kollegan Michael Sharp som mördades samtidigt. Vid begravningen representerades FN av Moussa Ba som hyllade Zaida för hennes insats i Kongo-Kinshasa.

– Hon hjälpte till att blottlägga några av de grymmaste brotten.