Hon skriver böcker om mobbning och utanförskap

Kalmar Artikeln publicerades
Boken "Maja och Hugo upptäcker att alla är olika" släpptes i januari 2017 och har sålt i drygt 1 000 exemplar så här långt.
Foto:Lindah Tisjö
Boken "Maja och Hugo upptäcker att alla är olika" släpptes i januari 2017 och har sålt i drygt 1 000 exemplar så här långt.

För ett år sedan vann Miranda Arvidsson och Olivia Gustafsson pris för "Årets UF-företag". Nu fortsätter Miranda på egen hand att driva företaget No Exclusion.

Det var när tjejerna gick sista året på gymnasiet och såg att antalet rapporterade fall av mobbning ökat de senaste åren som de kom på idén att skriva en barnbok om ämnet.

De startade ett UF-företag och skrev boken "Maja och Hugo upptäcker att alla är olika" som främst vänder sig till barn i första klass. I boken får läsarna möta Maja och Hugo som utsätts för olika situationer som de inte vet hur de ska lösa och målet med boken är att skapa en diskussion om mobbning och utanförskap.

Efter att förra året ha fått motta ett helt nyinstiftat pris på Guldfesten i Kalmar fick bokförsäljningen en skjuts. Trots detta valde Olivia Gustafsson att inte fortsätta med företaget utan bestämde sig för att pluggade vidare i stället. Miranda Arvidsson däremot gjorde strax innan jul förra året om UF-företaget till Enskild firma och driver det numera på egen hand.

– Jag planerar att släppa en ny bok till hösten som ska vända sig till dagisbarn. Samtidigt översätts den första boken till engelska så att den ska kunna säljas i England också, säger Miranda Arvidsson.

– Den nya boken kommer förmodligen ha lite mindre text. Jag funderar till och med på att göra den som pekbok. Men det viktiga är att det ska vara ett stort fokus på diskussionsfrågorna, säger hon.

Den första boken släpptes i Sverige och Finland och snart finns den även att köpa i England.

– Det var en väldigt stor försäljning av boken under förra året. Efter det har jag lagt fokus på att sälja bland annat t-shirts och armband till företag som är kopplat till boken. Men just nu ligger fokus på den nya boken och översättningen av den första, säger Miranda Arvidsson.

Planen är att ytterligare böcker ska släppas och att de ska följa en kronologisk ordning där den första boken, den för förstaklassare, ska vara del två. Den första delen blir den hon håller på med just nu och sedan planeras ytterligare en bok för andraklassare.

– Jag har fått bra reaktioner på den första boken, främst från lärare som säger att det är något som fattats länge. De märker skillnad i barngrupperna redan efter några kapitel och det känns jättebra. Det var ju precis det vi ville och det motiverar att fortsätta, säger hon.

Förutom böckerna så erbjuder Miranda också workshops till skolor där hon jobbar utifrån boken och med olika övningar som handlar om respekt för varandra.

– Just nu jobbar jag deltid med företaget, men min förhoppning är att jag ska kunna jobba heltid med det i framtiden, säger hon.

Fakta om

Miranda Arvidsson

Ålder: 19

Bor: Vassmolösa

Gör: Driver företaget No Exclusion och jobbar som ungdomstränare i Kalmar simsällskap

Familj: Mamma, pappa och tre syskon

Intressen: Simning, att träffa nya människor

Visa mer...