SD hoppas bli största partiet

Kalmar Artikeln publicerades
Mattias Bäckström Johansson är toppnamnet på Sverigedemokraternas länslista. Han sitter i riksdagen, och är partiets energipolitiske talesperson.
Foto: Karin Asmundsson
Mattias Bäckström Johansson är toppnamnet på Sverigedemokraternas länslista. Han sitter i riksdagen, och är partiets energipolitiske talesperson.

Mattias Bäckström Johansson, SD har siktet högt ställt. – Vi kan bli Sveriges största parti. För första gången på 100 år bryter vi Socialdemokraternas dominans. Vi kommer att få ett tydligt inflytande på politiken, och då får de andra partierna lägga av med tramset.

Det har funnits en beröringsskräck från andra partier gentemot SD, säger han.

Mattias Bäckström Johansson är 33 år gammal, men redan politisk veteran. Han var bara 21 år när han valdes in i kommunfullmäktige i hemmakommunen Oskarshamn, och sedan 2014 sitter han i riksdagen, för Västernorrlands län. Han är partiets energipolitiske talesperson, ledamot i partistyrelsen och ordförande i partidistriktet. På valsedeln har han titeln driftingenjör. Han är tjänstledig från jobbet på OKG, och föga förvånande är han för kärnkraft.

Med några veckor kvar till valet är han optimistisk.

– Regeringsmakten är inte målet, utan politiken. Vi måste inte sitta i regeringen. Men vi har förberett alla möjliga tänkbara scenarier för att kunna realisera vår politik direkt från dag ett.

Hans drömregering består av M, KD och SD.

– Konservativa partier som har mycket gemensamt och som ligger nära varandra i frågor kring kriminalitet, försvar och familj.

Mattias Bäckström Johanson började sin politiska bana som medlem i MUF, Moderaternas ungdomsförbund.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för politik men tyckte att MUF gled åt fel håll, och blev mer nyliberala. Själv är jag värdekonservativ. Det var en ren slump att jag hittade SD, det var 99-00 när Jimmie Åkesson tagit över ungdomsförbundet.

På valsedeln för Kalmar län står han på andraplats efter partiledaren Jimmie Åkesson, och på rikslistan på plats 10. Mattias Bäckström Johanssons plats verkar säkrad.

– Ja, det är skoj att sitta i riksdagen, men det finns för- och nackdelar. Nackdelarna är resandet och att sy ihop vardagen, fördelarna att man får påverka på riktigt. Det är en stor ära att få representera våra väljare på den högsta nivån.

Efter förra valet fick partiet 49 mandat i riksdagen. Sju av ledamöterna har hoppat av. Också i kommuner och landsting har det varit många avhopp.

– Partiet har vuxit med oerhört kraft, och vi har haft växtvärk.

Sverigedemokraterna har höga siffror i opinionsundersökningarna.

– Vi har haft rätt. Parti efter parti tar efter våra förslag. Lägger man Socialdemokraternas och Moderaternas valmanifest bredvid vårt är det tydligt. För väljarna är flyktingar och invandring den viktigaste frågan.

Han menar att Sverige fört en extrem politik jämfört både med EU och de nordiska grannländerna, och att många haft en naiv inställning.

– Man måste inse att Sverige är en del av en global värld och vi kan inte sticka ut. Vi måste permanenta en stram migrationspolitik. Asylrätten missbrukas. Den som behöver skydd ska få skydd, men man ska inte kunna välja ett land i världen.

Han är emot att familjer ska kunna återförenas.

– Det skulle vara omöjligt för Sverige att hantera det.

Han vill ha noll-nivåer av flyktingar framöver och lyfter fram Australien som ett bra exempel på en stram migrationspolitik. Landet har fått stark internationell kritik eftersom asylsökande som försöker ta sig till Australien med båt skickas till läger.

Mattias Bäckström Johansson vill ha ett system där välfärden är för svenska medborgare, och han vill att det vara billigare och enklare att anställa.

Mattias Bäckström Johansson menar att otryggheten ökat.

– Våldsbrotten har blivit råare. Sexbrotten har ökat lavinartat. Det är en otrygghet som är oacceptabel när kvinnor och äldre inte vågar gå ut efter mörkrets inbrott. Det måste finnas en polisiär närvaro i hela landet.

Han vill ha hårdare straff, och han vill att det ska vara obligatorisk utvisning för fler brott.

Mattias Bäckström Johansson menar att många äldre är otrygga,

– Jag möter många som är oroliga som är inlåsta i sin egen vardag, som inte får hemtjänst, inte plats på särskilt boende. De borde vara hedersmedborgare. Vi vill ha en äldrevårdslag. Men det mest flagranta är de äldres ekonomiska villkor.

fakta

Viktigaste valfrågorna

Migrationspolitiken

Trygghetsfrågorna

Äldrefrågorna

Visa mer...

Fakta

Mattias Bäckström Johansson

Aktuell: Lokal toppkandidat på Sverigedemokraternas riksdagslista för Kalmar län

Gör: Riksdagsledamot för Västernorrlands län, tjänstledig från jobbet som reaktoroperatör

Bor: Oskarshamn

Familj: Fru och två barn

Intressen:

Visa mer...