Hoppas på fortsatt soppteater

Kalmar Artikeln publicerades
– Den här  kulturscenen är för bra för att bara upphöra, sa Jonas Hellbergs sista torsdagssoppa.
Foto: Karin Asmundsson
– Den här kulturscenen är för bra för att bara upphöra, sa Jonas Hellbergs sista torsdagssoppa.

Med Leonard Cohen avslutade Jonas Hellberg sin soppteatern på Vallen. – Jag är rätt övertygad om att vi kommer att hitta en lösning som blir bra för alla. Det här är inte slutet, säger Marianne Dahlberg, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

I två och ett halvt år har Jonas Hellberg ordnat soppteater. Nu slutar han för att istället fokusera på politiken och som ordförande för länsmuseet och kassör i Byteatern.

Det är inte klart hur det blir med fortsättningen. Idag arrangerar Hellberg tillsammans med Kalmar teaterförening, som får stöd av Kalmar kommun.

– Kulturscenen är för bra för att bara upphöra. Publiken har älskat den. Vi har gått från ett snitt på 52 personer i publiken till nu 85. Vi har haft minst tiotusen besök.

Under de fem terminerna Hellberg drivit Vallens soppteater har den bland annat gästats av Frida Örn, Jack Vreeswijk och Lill Lindfors, Johannes Brost och Eva-Britt Strandberg samt en mängd lokala artister.

– Tanken och ambitionen är att Vallens soppteater ska leva vidare, och jag hoppas av kultur- och fritidsnämnden ser värdet i den, och ger den en möjlighet att leva vidare.

Den lösning Hellberg först presenterat, att han skulle ha kvar företaget men låta en annan person driva verksamheten, sa kommunen nej till.

– Nu skänker jag konceptet och företaget till teaterföreningen. Vår ambition är att det blir ett vårprogram, men att det startar lite senare. Nu är det teaterföreningen som måste lösa detta med kommunen.

Jonas Hellberg gör bedömningen att han arbetat ungefär halvtid med soppteatern, men bara kunnat ta ut lön motsvarande en halvdag i veckan.

Marianne Dahlberg menar att det är en bra verksamhet som breddar kulturlivet.

– Vi kommer att hitta en lösning.

Jonas Hellbergs sista torsdagsprogram var en hyllningskonsert till Leonard Cohen, med Bengt Harling och Louise Lövmo uppbackade av musikerna Olof Lövmo, Kjell Persson och Konstantin Shakov.

Och riktigt slut är det inte. Åsa Jinder ger julkonserter fredag, lördag och söndag på Vallen.