Hoppet lever om ny betongpark

Kalmar Artikeln publicerades
Melker Labory, ordförande i föreningen Active 0480, åker skateboard vid Södra utmarken.
Foto:Emily Elfving
Melker Labory, ordförande i föreningen Active 0480, åker skateboard vid Södra utmarken.

En ordentlig betongpark för skate, möten och utveckling. Det hoppas föreningen Active 0480 ska byggas i Kalmar, som är ett av tre län i landet som saknar en större utomhuspark för skate.

Ytan vid Södra utmarken är en av få platser för skate i Kalmar. Det finns fortfarande en del våta fläckar efter regnet som föll för några dagar sedan och parkens ramp har lagats med tejp. De platser som finns är ofta små, skadade eller svårtillgängliga för kalmarbon. Nu hoppas föreningen Active 0480 att det ska byggas en betongpark i kommunen som ska locka både kalmarbor och andra skateintresserade i landet.

Det var i våras som Kultur- och fritidsförvaltningen bad föreningen att skissa på ett underlag. Förfrågan ledde till 58 sidor med bakgrund, prisförslag, ritningar från andra parker och en lista över betongparker i Sverige. Listan skapades efter kriterier som bland annat tillgänglighet för alla, att den är kostnadsfri samt att det är en större sammanhängande yta.

– Vi fick en förfrågan från Kultur- och fritidsförvaltningen inför att det skulle byggas en aktivitetspark i Norrliden. Underlaget blev ganska omfattande, säger Melker Labory, ordförande i föreningen Active 0480.

Ett par månader senare tog Melker Labory kontakt med kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) och ett möte arrangerades innan sommaren.

Melker räknar upp de platser som Kalmar kommun har att erbjuda för skate i dagsläget. Listan är kort och innehåller några skolgårdar och inomhushallen Spelefanten. Runt i länet finns ytterligare alternativ, men ingen större betongpark som många av landets resterande län erbjuder.

Han är glad för de ytor som finns, men tror att en betongpark skulle utveckla både sporten i sig men även Kalmar som kommun.

– Det är ett sätt att ta tillvara på ungdomskulturen. Men det ger också ett mervärde för ett område. Vi vill ha rörelse i staden och skulle det finnas en betongpark så skulle folk åka dit.

Han fortsätter att berätta om hur en betongpark skapar gemenskap och är en plats för möten.

Efter sommaren väntar ytterligare ett möte med politiker och förhoppningen är att de då kan börja utreda en plats.

– Min största förhoppning är att vi inte bara ska prata om en park, utan även bygga den. Det viktigaste för oss är att det blir av, säger Melker Labory, ordförande i föreningen Active 0480.