Hösten började varmare än vanligt

Kalmar län Artikeln publicerades
September inleddes varmt, och blev soligt.
Foto: Fredrik Svensson
September inleddes varmt, och blev soligt.

Den första höstdagen, om en går strikt efter kalendern, var den varmaste sedan 1975. Och som så ofta var det stationen i Målilla som noterade ett rekord.

Temperaturen som uppmättes var 29,0 grader, bara en tiondel under det svenska rekordet för den 1 september. Det rekordet sattes i skånska Stehag 1975.

Men för Målilla är det nytt stationsrekord, det tidigare var även det från år 1975, men bara 28,3 grader. Stationen har varit i drift sedan 1946.

I närområdet noterade två stationer i Karlskrona, Söderstjerna och Utklippan, ett tropiskt dygn. Enligt SMHI är det ovanligt sent på året.

”Vad vi känner till är det tidigare endast 2002 och 1997 som ett tropiskt dygn observerats i september månad”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Den 21 september var också en ordentligt varm dag. I Kalmar noterades 24,2 grader.

Sett till hela landet blev september lite varmare än vanligt, mellan 0–2 grader över jämförelseperioden 1961–1990. Det var också rejält soligt, på norra Öland noterades 220 timmar, att jämföra med Hoburg på Gotland som var soligast i landet med 231 timmar. I Östersund visade sig solen i blott 92 timmar.

Några större mängder regn föll inte över länet som helhet under september. Lokalt blev det bara 50–60 procent av den normala nederbörden, enligt SMHI.