Hotell i hamnen kan dammas av

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Visionsbild för hotell Tre Vänner framför magasinet vid Ölandskajen.
Foto: Sandell Sandberg
Visionsbild för hotell Tre Vänner framför magasinet vid Ölandskajen.

Nu verkar planerna för Foppa-hotellet i hamnen dammas av igen. Samtidigt planeras det för omfattande utbyggnader på båda sidor av gästhamnen.

Hotellet nere vid hamnen har under de senaste åren gått från att vara glödhett till stendött.

Från början när det kom skisser på ett hotell i hamnen, som skulle byggas med inblandning av Foppa Forsberg, blev det ett ruskigt liv. Hotellbyggnaden skymde framför allt siktlinjerna mot slottet och förslaget från tunga instanser var att skrota projektet eller flytta det till en annan plats.

Sedan dess har det varit tyst, fram till i vintras. Att ta fram detaljplanen för området har också varit nedprioriterat, projektet har legat på 19:e plats i hackordningen för vilka planer man ska prioritera.

Men i vintras dök det återigen upp skisser på ett hotell i hamnen, denna gång utformat som tre lägre byggnader i stället för en hög. Skisserna hölls länge hemliga och betraktades som arbetsmaterial. Dåvarande planchefen Lena Nordenlöw förklarade i februari att hon fått skisser i november 2018.

Sedan i vintras har det inte varit mycket väsen kring de nya planerna, och beskeden har varit att det kommer att bli svårt att få det att funka, men nu verkar hotellet återigen ha blivit en fråga på dagordningen.

Enligt uppgifter till Östra Småland är det den knepiga fortfarande parkeringsfrågan som måste lösas.

Flera förslag med parkeringar i både en och flera våningar har funnits på skissbordet.

Linnéuniversitet i hamnen kan få sällskap av både hotell och bostäder.
Foto: Andreas Yngvesson
Linnéuniversitet i hamnen kan få sällskap av både hotell och bostäder.

Parallellt med detta pågår ett arbete om att utveckla området kring Baronen. Det pratas om bostäder, hotell och kontor på båda sidor av gästhamnen. Både vid Baronen och vid de låga byggnader som finns på andra sidan gästhamnsbassängen, vid universitetet.

Insatta berättar att det kommer att ske stora förändringar, och räknar med att det kommer att förbättra helheten i området. Det blir ett jättelyft, menar en av de insatta.

När de första planerna för detta presenterades för drygt tre år sedan så talades det om 100 bostäder. I vintras hoppas exploatörerna på åtminstone 40 lägenheter.