Hovrätten förbarmar sig över problemtyngd 22-åring

Kalmar Artikeln publicerades
Göta hovrätt i Jönköping omvandlar 22-åringens tidigare utdömda fängelsestraff till en skyddstillsyn.
Foto: Johan Nilsson/TT
Göta hovrätt i Jönköping omvandlar 22-åringens tidigare utdömda fängelsestraff till en skyddstillsyn.

Tingsrätten fann den unge mannen skyldig till 21 brott, däribland misshandel av sin egen far som han hade förbjudits att kontakta. Straffet blev 16 månaders fängelse. Hovrätten gör en annan bedömning och omvandlar straffet till skyddstillsyn.

I hovrätten berättade 22-åringen om hur han hösten 2017 lyckades sluta med sitt drogmissbruk. När han i maj 2018 blev allvarligt knivhuggen vid Berga Centrum ledde det till att han ”återföll i sitt tidigare destruktiva leverne”.

Göta hovrätt fastställer på de allra flesta punkter den brottslighet 22-åringen dömts för i tingsrätten, men friar honom på en punkt och ändrar rubriceringen på en annan.

Mannen frias helt från det uppmärksammade bråket på en frisersalong i centrala Kalmar, där han ska ha misshandlat en frisör som inte hade någon klipptid åt honom. 22-åringen ska både ha slagit mannen och kastat en cykel på honom, men har själv hävdat att han endast utdelat en örfil, och detta efter att själv ha attackerats av frisören.

Då ord står mot ord går inte 22-åringens berättelse att avfärda tycker hovrätten, och friar honom även om en nämndeman anser att bevisningen håller.

Tingsrätten dömde 22-åringen för grov stöld efter att han brutit sig in i och sedan bott i en husvagn under en tid. Hovrätten tar hänsyn till att mannen var hemlös vid tillfället, och att han skrev en lapp där han bad om ursäkt för intrånget, och ändrar brottsrubriceringen från grov stöld till stöld av normalgraden.

Sammantaget fälls mannen för 20 brott, som hovrätten anser har ett totalt straffvärde på 8-9 månaders fängelse.

Med hänsyn till omständigheterna så omvandlar hovrätten fängelsestraffet till skyddstillsyn, en ”påföljd han inte tidigare åtnjutit förmånen av”. Rätten finner det tydligt att 22-åringen är i stort behov av de ”stödjande insatser en skyddstillsyn innebär”.

Vid sidan om skyddstillsynen ska 22-åringen genomgå Kriminalvårdens behandlingsprogram One to one samt lämna drogtester för att visa att han inte använder droger. Han försattes på fri fot i samband med att hovrättsförhandlingen avslutades i januari.