Huset sprack vid Försvarsmaktens överflygning: ”Explosionsartat”

Kalmar/Rockneby Artikeln publicerades

I samband med en överflygning av Försvarsmakten i november förra året ska det ha uppstått sprickbildning i en fastighet i Rockneby utanför Kalmar. Nu betalar Försvarsmakten ut 55 000 kronor i ersättning för skadan.

Fastighetsägaren Bengt Mårdh var hemma vid tillfället för överflygningen och beskriver ljudet som oerhört högt.

– Jag har varit med om överflygningar tidigare, men det här var explosionsartat, säger han.

– Efteråt när vi tittade oss omkring så upptäckte vi sprickbildningar i både väggar och tak.

Den begärda ersättningen på 55 000 kronor grundades på en offert från ett byggnadsföretag som gjorde en uträkning på vad reparationerna av sprickorna samt ommålning av fastigheten beräknades kosta.

– Om jag är nöjd med ersättningen eller inte vet jag inte. Jag kan ju bara tala för de skador som jag har sett, säger fastighetsägaren Bengt Mårdh.

I samband med Försvarsmaktens överflygning i Rockneby i slutet av förra året sprack en fastighet på grund av en så kallad ljudbang.
Foto: Franz Feldmanis
I samband med Försvarsmaktens överflygning i Rockneby i slutet av förra året sprack en fastighet på grund av en så kallad ljudbang.

Hur vanligt är det att fastigheter skadas vid överflygningar?

– Det är högst ovanligt, och de gånger skador på byggnader uppstått har varit i samband med överljudsflygning, vilket är belagt med stora restriktioner, säger Marie på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

Hur går det till?

– När vi flyger i överljud genereras en ljudvåg, en så kallad ljudbang, från flygplanet så länge den befinner sig i överljud. När ljudvågen når marken kan den upplevas som en smäll. Beroende på väderförhållanden kan ljudet transporteras och höras över ett större område, säger Marie på Försvarsmakten.