Hushållning under ”den värsta torkan på flera decennier”

Kalmar Artikeln publicerades
Hushållningssällskapet vill ge råd och tips till lantbrukare angående foderbristen. Arkivbild från Engdahls lantbruk i Ljungbyholm.
Foto: Anton Hansson
Hushållningssällskapet vill ge råd och tips till lantbrukare angående foderbristen. Arkivbild från Engdahls lantbruk i Ljungbyholm.

Hushållningssällskapet i Kalmar, Kronoberg och Blekinge har nära kontakt med lantbrukare och livsmedelsproducenter. De ger råd och tips till lantbrukare i vad de menar är den värsta torkan på flera decennier.

I sydöstra Sverige ser det ut att bli foderbrist, då delar av vinterfodret redan använts till att mata de hungriga djuren i brist på annat. Hushållningssällskapet, som är en rådgivande organisation för lantbrukare har däremot lyckats hitta kompletterande foder till djur.

Deras tips till lantbrukare i dagens läge är att så någon form av fodergröda inom den närmsta tiden. Förhoppningen är att grödan ska hinna etablera och växa till sig för att kunna skördas som foder i höst.

Organisationen har ett joursystem dit lantbrukare kan ringa, antingen för råd eller för kontaktförmedling. De hänvisar även till foderförmedlingssidor på Facebook, där den som är lantbrukare kan höra av sig och ordna med foder.

Den som har tips för hantering av foder- och vattenbrist är välkommen att höra av sig till LRF, Gård & Djurhälsan samt Jordbruksverket.

Hushållningssällskapet arbetar inom områdena lantbruk, mat och miljö, trädgård, fiske och turism. De vänder sig framför allt till lantbruks- och lantbygdsföretagare men också till privatpersoner, myndigheter och organisationer på landsbygden.